11.10.2019. 15:15
0
Ove simptome nemojte zanemarivati u trudnoći
Većina trudnica tokom devet mjeseci prolazi kroz određena stanja koja su uobičajena i koja ih ne trebaju zabrinjavati. U takve promjene spadaju jutarnje mučnine, pretjerana potreba za određenim namirnicama, nervoza, euforija...

Ipak, neki znakovi mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme koje treba držati pod liječničkim nadzorom.

1. Vaginalno krvarenje - Na početku trudnoće krvarenje je uglavnom bezazleno, ali u kasnijim sedmicama može biti vrlo ozbiljno stanje. Dakle, svako krvarenje treba shvatiti ozbiljno i obavezno otići liječniku koji će napraviti pregled i odrediti eventualnu terapiju.   

2. Bolovi u stomaku - Može se raditi o uobičajenim bolovima koji prate rastezanje maternice, do onih koji ukazuju na početne, prijevremene kontrakcije, što zahtijeva ginekološki pregled. Također, bolovi u stomaku mogu biti povezani i sa stanjima koja nisu povezana s trudnoćom.

3. Povišena tjelesna temperatura - Blago povišena tjelesna temperatura (oko 37 stepeni) uobičajena je u trudnoći. Međutim, kako bi se isključila eventualna upala treba napraviti određene pretrage koje će odrediti vaš liječnik. U pitanju može biti i prehlada ili crijevna viroza, ali odlazak liječniku je obavezan.

4. Glavobolja, smetnje s vidom - Glavobolja, problemi s vidom, mučnina, vrtoglavica, posebno u uznapredovaloj trudnoći, mogu ukazivati na povišenje krvnog pritiska. Zato se trebate obratiti liječniku.

5. Žeđ, pretjerano debljanje - Ti simptomi mogu ukazivati na lošu regulaciju šećera.

6. Svrbež - Svrbež koji naglo počinje po cijelom tijelu trudnice najvjerovatnije je povezan s nakupljanjem žučnih soli. Važno je ultrazvučno pratiti napredovanje trudnoće, a laboratorijskim pretragama funkciju jetre.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.