28.11.2019. 13:55
0
KCUS: U Evropskoj sedmici testiranja savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis
Centar za dobrovoljno, povjerljivo, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje (DPST) Klinike za infektivne bolesti KCUS najavio je, za 29. novembar u periodu od 15 do 20 sati na Trgu Djece Sarajeva, savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis.

Dio je to aktivnosti što ih organiziraju u Evropskoj sedmici testiranja (od 22. do 29. novembra), koja ove godine za temu ima isticanje važnosti integriranog testiranja na HIV, hepatitis B, hepatitis C i spolno prenosive infekcije.

Fokus je i na ostale aktivnosti podizanja svijesti i olakšanog pristupa testiranju i tretmanu, kao i na naglašavanje značaja Evropske sedmice testiranja i slogana te inicijative Testiraj.Tretiraj. Preveniraj. (Test.Treat.Prevent.)

- Primarni cilj Evropske sedmice testiranja je da što je moguće više ljudi spozna svoj HIV i heptitis status te da se reducira obim dijagnosticiranja u kasnim stadijima infekcije - navodi se u saopćenju Klinike za infektivne bolesti KCUS.

Pravovremeno testiranje omogućava ranu dijagnozu, uspješnije liječenje i smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, te sprječava transmisiju infekcije. Danas je HIV hronična bolest, koja se uspješno liječi, što omogućava dug i kvalitetan životni vijek, a hepatitis C je izlječiva bolest.

Kasne dijagnoze HIV-a i hepatitisa uzrokuju složeniji pristup liječenju i skrbi, što je skuplje za zdravstveni sistem. Kasne dijagnoze i odgođeni pristup liječenju najvažniji su faktori povezani s prenosom HIV-a i hepatitisa te s prevencijom povezanih bolesti i smrtnosti.

(Fena / Haris Ahbabović)

KCUS
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.