10.3.2020. 13:15
0
Zheng Xukun 'licem u lice' s korona virusom - dnevno testira 500 uzoraka
U 22 sata jedne hladne večeri, 26-godišnja Zheng Xukun, obučena u zaštitno odijelo od glave do pete skupa s maskom N95, medicinskim zaštitnim naočarima, gumenim rukavicama i vodootpornim čizmama, zauzeta je otkrivanjem nukleinske kiseline novog koronavirusa, opisuje Xinhua laboratorijsku tehničarku na početku reportaže o njenom angažmanu.

Zheng je jedna od  "virus detektiva" koji rade u  Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u autonomnoj prefekturi  Enshi Tujia i Miao u centralnoj kineskoj pokrajini Hubei, najteže pogođenoj epidemijom koronavirusa.

Zheng  je radila kao laboratorijski tehničar u CDC-u tri godine u sjevernom kineskom gradu Tianjin, laboratoriji odgovornoj za analizu više od 1.000 briseva grla i rubeole svake godine.

- Radim svaki dan s virusima – kazala je ona uz osmijeh.

Ona je 1. februara kao dobrovoljac stigla u Enshi, oko 1.500 kilometara udaljen od njenog rodnog grada, kako bi pomogla lokalnim kolegama u otkrivanju nukleinske kiseline virusa u najteže pogođenoj regiji.

Zheng se još prisjeća dana kada je stigla u grad pogođen epidemijom virusa s još troje tehničara.

-  Bilo je hladno kišno jutro. Lokalno osoblje pripremilo je medicinske papuče prekrivene pamukom za nas. One nisu bile moderne, ali su bile tople – prisjetila se ona.

Otkrivanje nukleinske kiseline najbitniji je metod nadzora skrivenog virusa u tijelu pacijenta od izbijanja epidemije, ali to nije jednostavno kako se prvobitno vjerovalo.

Tokom skoro 40 dana rada u Enshiju, Zheng je radila neprekidno kako bi izule uzorke nukleinske kiseline iz brisova grla, pripremila reagense i analizirala rezultate sa specifičnom opremom jer je morala predavati podatke za kompletan dan lokalnom sjedištu CDC što je moguće brže.

Ona je imala četiri do pet sati kontakta s virusom „licem u lice“ svaki dan u laboratoriji koja testira oko 500 uzoraka prosječno svaki dan.

-  Trebalo je dosta vremena samo da navučem zaštitno odijelo, mnogi od nas bi radije nosili pelene nego da imaju nelagodu da idu u toalet u takvom odjelu. Do kraja dana bila sam oblivena znojem i lice mi je imalo tragove od nošenja zaštitne maske – kazala je.

Za svaki uzorak trebalo joj je da tri puta pritisne injekciju za izvlačenje nukleinske kiseline.

- Nakon što sam ponavljala taj potez toliko puta, palac mi je postao natečen ali sam morala da to radim – kazala je Zheng.

Rad na detektoru nukleinske kiseline također nosi značajan rizik. Tokom procesa detekcije, stvorit će se veliki broj aerosola koji su izuzetno zarazni ukoliko detektor prikaže uzorak virusa na pogrešan način.

-   Morate biti izuzetno oprezni bez obzira koliko ste vješti. Svaka operacija mora strogo slijediti sigurnosna pravila, što istinski testira vašu fizičku snagu i ustrajnost – kazala je Zheng.

Zaključno s 5. martom, ona je testirala više od 20.000 uzoraka, piše Xinhua.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.