6.4.2020. 11:40
0
Dr. Anhony Fauci upozorava: Ne postoji dokaz da je lijek "hidroksiklorokin" dobar za liječenje koronavirusa
U moru informacija, provjerenih i neprovjerenih, o terapiji za bolest uzrokovanu novim korona virusom, najčešće se pominje hidroksiklorokin (hydroxichloroquine) kao navodni efikasan lijek protiv novog virusa.

Vodeći američki imunolog i član radne grupe Bijele kuće za borbu protiv korona virusa, dr. Anhony Fauci upozorio je da ne postoji naučni dokaz koji bi podržao upotrebu hidroksiklorokina u borbi protiv korona virusa.

Hidroksiklorokin se inače koristi protiv malarije, ali je promoviran u nekim zajednicama, kao i od strane pojedinih medija i društvenih mreža – kao efikasan lijek protiv COVID-19.

Čak je američki predsjednik Donald Trump na brifingu Bijele kuće u subotu, savjetovao Amerikancima da probaju ovaj lijek, navodeći da 'nemaju šta izgubiti'.

Međutim, samo dan kasnije, dr. Fauci je ponovio svoju raniju tvrdnju da ne postoji ništa što navodi na zaključak da hidroksiklorokin ima bilo kakav učinak protiv korona virusa.

- Naučno posmatrano, ne možemo definitivno reći da koristi, kazao je Fauci za CBS, objašnjavajući da su dosadašnji podaci u najboljem slučaju 'sugestivni', te da je lijek u nekim slučajevima pokazao neki efekt, a u drugim je bio bez ikakvog efekta.

Dr. James Phillips, profesor urgentne medicine sa Univerzitetske bolnice George Washington, tvrdi da bi Amerikanci rizikovali život uzimajući hidroksiklorokin za korona virozu, navodeći da 'ne znamo dovoljno da bi na tome temeljili medicinske preporuke'.

- To je opasna poruka za nekoga bez medicinske dozvole da ide i govori ljudima da probaju (lijek). Morate slušati ljekare, ljude koji razumiju nauku, prije nego što otvorite medicinski ormarić, podvlači dr. Phillips.

Prošlog mjeseca, u Arizoni je preminuo par supružnika oboljelih od korona virusa koji su na svoju ruku uzeli klorokin fosfat, aditiv koji se koristi za čišćenje ribljih akvarijuma, a koji je sastojak hidroksiklorokina. Oni su za 'lijek protiv korone' čuli putem medija.

Naučna istraživanja na pronalasku terapije i vakcine za COVID-19 se nastavljaju u više zemalja, a koordinira ih Svjetska zdravstvena organizacija.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.