6.5.2020. 13:01
0
Studija: Imunitet na koronavirus vrlo se sporo razvija u Češkoj
Imunitet na novi koronavirus vrlo se sporo razvija u Češkoj, jer se čini da ga nema više od 4-5 posto stanovništva, saopćilo je u srijedu ministarstvo zdravstva, nakon masovnog testiranja na antitijela koja su započela prošli mjesec.

Češka, zemlja od 10,7 miliona stanovnika, bila je jedna od prvih  u Evropi koja je uvela restrikcije na putovanja i granične prelaze i zatvorila većinu prodavnica i restorana.

Češka studija pokazuje nešto veći postotak u toj državi od evropskog prosjeka od 0,2-3 posto, što je rezultat 16 studija koje još traju ili su završene, saopćilo je ministarstvo. U tim istraživanjima udio zaraženih, ali asimptomatskih slučajeva, iznosio je 20-50 posto.

Preliminarni rezultati češke studije pokazali su da će nivo imuniteta vjerojatno biti niži u dva najveća grada, Pragu i Brnu.

Sve u svemu, pronađeno je 107 slučajeva s antitijelima na koronavirus nakon testiranja 26.549 ljudi, što je jedna od najvećih studija u Evropi, prenosi Reuters.

Zemlja se tek ponovo otvara u fazama, a ministar zdravstva Adam Vojtech rekao je da studija neće promijeniti njegove planove.

- To ne znači da bismo trebali prestati ublažavati restriktivne mjere, jer se epidemiološka situacija dobro razvija. Postoje samo neka lokalna žarišta - rekao je. 

Studija je procijenila da bi broj ljudi zaražen virusom, a koji ne pokazuju simptome, mogao biti u rasponu od 27-38 posto.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.