8.5.2020. 18:10
0
Francuski doktori otkrili do sada nepoznate posljedice korona virusa: Od tromboze do oštećenja mozga
Ono što je počelo kao bolest nalik gripu s drhtavicom, glavoboljom i povišenom temperaturom, proširilo se tokom protekla tri mjeseca u čitav “katalog” sindroma koji pogađaju gotovo sve organe od mozga do bubrega.

Novi korona virus može izazvati dramatičnu reakciju imunog sistema, pokrećući neselektivni napad poznat kao citokinska oluja, u kojem stradaju i virusi ali i tijelo.

Ljekari sumnjaju čak i da se kovid-19 skriva iza hospitalizacija nekoliko desetina djece u Njujorku, Londonu i Parizu u proteklih nekoliko sedmica kod kojih je postavljena dijagnoza rjetkog upalnog poremećaja sličnog toksičnom šok sindromu. Najčešće napada malu djecu i radi se o bolnom stanju koje napada zidove arterija i može izazvati zakazivanje organa.

Desetine medicinskih studija proteklih sedmica opisali su druge potencijalno fatalne uticaje među kojima i moždane udare i oštećenja srca. Naučnici sa katedre za urologiju medicinskog fakulteta Nanjing ove sedmice su u časopisu Nature Reviews opisali pacijente kod kojih se razvila rijetka urinarna komplikacija i akutno otkazivanje bubrega.

Uočili su i “dramatične promjene” u muškim hormonima.

“Jedan na deset hiljada još uvijek je mnogo. Nakon oporavka od covida-19 mladi muškarci koji žele da imaju djecu trebalo bi da odu na konsultacije o plodnosti“, zaključili su.

“Ako se radi o čestoj bolesti tada su i rijetke komplikacije – česte“, kaže konsultant za zarazne bolesti dr Babak Javid iz bolnice pri univerzitetu Kembridž za AFP.

Postoji više od 3,8 miliona potvrđenih slučajeva Covida-19 širom svijeta ali stvarna epidemija, koja uključuje neprepoznate i asimptomatske slučajeve, biće u razmjerama “desetina, a možda i stotina miliona zaraženih”, ističe on.

Ljekari na prvim linijama borbe protiv pandemije tražili su od samih početaka “obrasce” razvoja bolesti.

“Od početka rečeno nam je da obratimo pažnju na glavobolje, povišenu temperaturu i lagani kašalj. Potom su dodali curenje iz nosa i grebanje u grlu. Nakon toga probavne probleme uključujući bolove u stomaku i jaki proliv“, prisjeća se Silvija Monoj, porodični ljekar iz Pariza.

Lista simptoma postajala je sve duža: lezije na koži,neurološki problemi, snažni bolovi u grudima, gubitak ukusa i mirisa.

Manje od jedan posto obrađenih pacijenata imalo je neke druge simptome poput napada, osipa ili konjuktivitisa.

Francuzi su 5. maja objavili svoj spisak simptoma. Srčane tegobe, tromboza jetre, plućna embolija i oštećenja mozga kod pacijenata oboljelih od kovida-19 povezani su s ugrušcima, prema mnogim novijim istraživanjima.

Drugi su opisali otkazivanje bubrega, pa čak i začepljivanje uređaja za dijalizu.

“Kad neko razvije težak oblik kovida-19 može imati probleme sa stvaranjem ugrušaka i čini se da je to mnogo, mnogo češće nego kod drugih virusnih infekcija“, dodaje dr Javid, prenosi “24sata“.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.