25.8.2020. 10:05
0
Centar za humanu politiku: Nadležne institucije u RS-u bezosjećajne na liste čekanja, skupe lijekove i korupciju u zdravstvu
Centar za humanu politiku zatražio od Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja da rješavaju probleme čekanja, dopunskog rada, dostupnosti, skupih lijekova i korupcije sa kojim se suočavaju korisnici zdravstvene zaštite u dobojskoj regiji i entitetu RS.

"Nedopustivo je da još nema elektronskih i korisnicima dostupnih lista čekanja, da se na ultrazvuk srca u javnim zdravstvenim ustanovama čeka više mjeseci a kod privatnika se ovaj pregled može obaviti bez čekanja, da se ljekarima olako dozvoljava dopunski rad kojim se ugrožava interes javnih zdravstvenih ustanova i ne sprečava sukob interesa, da fond zdravstvenog osiguranja ugovara sa privatnim zdravstvenim ustanovama samo one usluge koje njima odgovaraju, da većina korisnika zdravstvene zaštite ne ostvaruje pravo na lijekove po subvencioniranim cijenama, da se ne sprečava koruptivno propisivanje lijekova kojim se favorizuju određeni proizvođači, da nisu smanjene poreske stope, ograničena marža i spriječeni monopol i profitersko ponašanje trgovaca lijekovima, da većina nezbrinutih, starijih, teško pokretnih i siromašnih nisu evidentirani i obuhvaćeni dostupnijom zdravstvenom zaštitom i da nadležno ministarstvo i fond ne pokazuje razumijevanje, spremnost i interes da rješavaju ove probleme", poručuju iz Centra.

U saopćenju se navodi i da: "Umjesto da doprinese boljem obuhvatu zdravstvenom zaštitom nezbrinutih osoba, Centar za socijalni rad u Doboju krije podatke o evidentiranim osobama bez podrške porodice po javnom pozivu iz marta ove godine, što navodi na sumnju da se radi o organizovanoj, privremenoj, partijskoj, selektivnoj, predizbornoj i koruptivnoj aktivnosti koja ima kontinuitet od 2008. godine, kada su radnici ovog centra bili optuženi za učešće u kupovini izbora".

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.