8.3.2021. 13:29
0
Kako pobijediti nadolazeći proljetni umor
Proljetni umor je normalan fiziološki proces koji se uz više ili manje simptoma javlja kod svih ljudi, međutim stručnjaci kažu kako će ga ove godine mnogi osjećati snažnije nego ikad prije.

Ono što ga karakteriše jeste fizička i psihička iscrpljenost, nedostatak koncentracije, vrtoglavica, smetnje spavanja ili smanjeni apetit, što su klasični simptomi svake vrste umora, međutim proljetni umor moramo znati razlikovati od ostalih.

- Proljeće je godišnje doba u kojem se naš organizam priprema za veće aktivnosti na otvorenom u predstojećim toplijim danima i na neki način se svi budimo iz svojevrsnog hiberniranja. Zato je ovo razdoblje najbolje iskoristiti za detoksikaciju ili jačanje organizma, jačanje fizioloških funkcija i vraćanje ravnoteže u određene sustave koji su bili tijekom zime narušeni zbog nedostatka sunca i boravka vani - kaže prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije na Farmaceutsko biokemijskom fakultetu u Zagrebu. - prenosi 24sata.hr.

Ističe kako se neravnoteža najčešće javlja u sustavima zaduženim za lučenje probavnih sokova i hormona te potvrdu pronalazi u stručnim znanstvenim istraživanjima koja ističu kako je godina iza nas po tom pitanju bila iznimno zahtjevna te je na nas utjecala u psihičkom i u fizičkom smislu.

Pored fizičke aktivnosti, i redovnog sna veoma je važna pravilna ishrana na koju u ovo doba godine moramo posebno obratiti pažnju. Najčešće se predlaže pojačan unos mladih izdanaka povrća kao što su mladi luk, vrhovi koprive, divlje zelje ili baby špinat. Ženama se preporučuje odabir namirnica bogatih željezom, a kod alergičara su važni dozirani boravci na otvorenom.

Simptomi bi trebali nestati do sredine aprila, međutim ukoliko potraju, znajte da je to normalno i da će proći samo od sebe za nekoliko sedmica.

(D.Husanović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.