22.4.2021. 13:33
0
Miomi maternice, zdravstveni problem koji se javlja kod sve većeg broja žena
Više od 80% žena do svoje 50. godine razvije miome maternice - dobroćudne tumore na stjenki maternice - i ovo je sigurno jedna od savremenih bolesti o kojima se treba brinuti.

Miomi maternice su dobroćudni tumori maternice, porijekla glatkih mišića. Miomi često uzrokuju abnormalno krvarenje na rodnicu (npr. menoragiju, menometroragiju), bol i pritisak u zdjelici, mokraćne i probavne tegobe te komplikacije trudnoće. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom i slikovnim pretragama.


Opasnost od mioma veća je kod žena sa visokim indeksom tjelesne mase, a mnogi miomi su često mali i bez simptoma.


Ipak, oni simptomi koji se javljaju ni u kojem slučaju ne treba ignorisati, već ih na vrijeme kontrolisati i spriječiti dalje širenje.

Miomi maternice se najčešće javljaju u 30-im i 40-im godinama. Neki od najčešćih simptoma su neredovan ciklus i obilne menstruacije, jak akutni ili hronični pritisak ili bol, česta potreba za mokrenjem, probavni problem. Također, miomi mogu spriječiti začetak trudnoće, ili pak, probleme tokom trudnoće - spontani pobačaj, prijevremeni porođaj ili abnormalni položaj ploda te učiniti porod carskim rezom kao neophodnim. 



(Semra Šantić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.