22.4.2021. 22:17
0
Nastavlja se spor EU i AstraZeneca, nije naručeno novih 100 miliona doza
Europska unija odbila je mogućnost naručivanja dodatnih 100 miliona doza cjepiva protiv covida-19 kompanije AstraZeneca, rekao je danas glasnogovornik EU-a.

Europska komisija nije iskoristila mogućnost kupovine dodatnih doza u zadanom roku, kazao je glasnogovornik Komisije za zdravstvo Stefan de Keersmaecker, piše CNN.

- U prvom tromjesečju isporučeno je 30 miliona doza, što je manje od onoga što se očekivalo prema ugovoru. Za drugo tromjesečje ugovor je predviđao 180 miliona doza, a kompanija je rekla da može isporučiti 70 miliona”, dodao je.

Europski dužnosnici ne skrivaju svoje nezadovoljstvo činjenicom da je AstraZeneca isporučila manje doza nego što je bilo određeno ugovorima, zbog čega je EU uvela izvozna ograničenja za doze proizvedene unutar njenog područja.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.