1.6.2021. 10:33
0
Zdravlje i stvari koje niste znali o našim navikama
Zahvaljujući velikom broju zdravstvenih i sportskih trendova te sve brojnijim " zdravstvenim ekspertima" u društvenoj zajednici ali i na društvenim mrežama, veoma je teško pouzdati se tim informacijama o našem fizičkom i mentalnom zdravlju.

Kako i zašto nam rastu nokti, da li su muškarci zaboravniji od žena, šta nam radi miris zelenih jabuka. Neke činjenice o zdravlju će vas veoma iznenaditi.

Neke greške vam se neće dešavati budete li se posvetili provjerenim izvorima informacija, te tako možete lakše odvojiti istinite činjenice o zdravlju od totalnih bespotrebnih stvari koje nam se serviraju kao pametne. U nastavku pročitajte neke od činjenica o ljudskom tijelu i zdravlju ljudskog organizma. 

Mokrenje u bazenu smatra se nehigijenskom navikom, al8i naš urin i klor u kombinaciji mogu vrlo lako stvoriti vrlo opasnu hemiju. Profesorica hemije Xing-Fang Li tvrdi da spoj hlora i urina može dovesti do nastanka cijanid-hlorida koji se svrstava u bojne otrove, a može oštetiti vaše srce i pluća. Uz sve to, neki nusprodukti hemijskog sjedinjavanja hlora i urina, a zovu se nitrozamini, mogu značajno povećati rizik od nastanka karcinoma!


Obično smo navikli da dišemo na jednu, a ne na dvije nosnice. Vi ste jedna od osoba koja je sigurno pomislila da vaše nosnice uvijek rade paralelno dok udišete i izdišete zrak. I dok obje nosnice možda ulažu iste napore prilikom disanja tijekom dana, začudit ćete se kada saznate da u određenom trenutku zapravo dišete jednom nosnicom. Ako ste sumnjičavi po tom pitanju, stavite prst u jednu nozdrvu i provjerite da li je ovo tačno. 

Muškarci su zaboravniji od žena, to pokazuju brojne načne studije posvećene usporedbi sposobnosti pamćenja između žena i muškaraca dokazuju da su muškarci zaboravniji od žena. Jedna studija iz 2015. godine objavljena u psihološkom magazinu The Quarterly Journal of Experimental Psychology kazala je kako razlog treba potražiti u razlici struktura mozga kod muškaraca i žena. Kako starimo, naš dio mozga zadužen za memoriju, brže se smanjuje u svom volumenu kod muškaraca, nego kod žena.


Mnoge tjelesne masti napuste tijelo kroz naša pluća. Duboko disanje neće nikome pomoći da izgori više kalorija iz organizma, ali trebate znati da masti koje tijelo sagorijeva izlaze uglavnom kroz pluća. Jedno istraživanje pokazalo je da se čak 84 posto masti koje sadrži naše tijelo pretvara u ugljični dioksid kojeg tijelo izbacuje kroz pluća. stalih 16 posto pretvara se u vodenu masu koja izlazi kroz urin, znoj,  te druge tjelesne tekućine.


Miris jabuka vrlo lako može da vas oslobodi od osjećaja klaustrofobije, evo još jednog zanimljivog savjeta. Jedna jabuka na dan, može da tjera klaustrofobiju van vašeg tijela i da vam podigne nivo raspoloženja. Načnik Alanu Hirsch, stručnjak čikaškog centra Smell & Taste Treatment and Research Center, kazao je kako miris zelene jabuke može vroma lako promijeniti percepciju prostora i stvoriti vam osjećaj da je prostorija u kojoj se nalazite prostranija nego što jeste. On je otkrio čak i da i krastavci ako ih redodvno jedemo mogu imati sličan efekt, dok miris roštilja ima suprotan učinak na ljudski organizam.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.