26.6.2021. 19:06
2
Hunte nemaju bolesti - Rak kao bolest je nepoznanica najzdravijeg naroda na svijetu
FOTO: Agencije
Porijeklo Hunza zbunjuje jednako kao i njihova dugovječnost, a stručnjaci odgovore traže u vezama s Baskima i Aleksandrom Makedonskim.

Na krajnjem sjeveru Pakistana, u planinskoj dolini Hunza koja se smjestila u regiji Gilgit-Baltistan, stanuje narod koji živi i do 120, 130 godina. Neki od njih proslavili su i 145. rođendan prije nego što su umrli. Tačan broj godina teško je odrediti jer, Hunze nemaju rodnih listova niti dokaza kojima bi mogli potkrijepiti svoju vitalnost i koliko zapravo godina imaju.

Hunze piju vodu iz ledenjaka, uzgajaju svoju hranu. S obzirom na to da su odsječeni od obližnjih gradova, ne jedu ništa prerađeno. Marelice su često na njihovom jelovniku, a tokom posta danima, pa čak i mjesecima. Ne jedu ništa osim svježeg soka i košpica tog superzdravog voća. Meso im nije svaki dan na jelovniku, dominiraju žitarice i povrće. Prakticiraju jogu, vježbe disanja i meditaciju.


U ostatku Pakistana predviđeni životni vijek iznosi 67 godina, no na krovu svijeta, u izoliranim bespućima Himalaje vladaju posve drukčiji zakoni života i smrti. Istraživači su zabilježili da žene mogu zatrudnjeti vrlo kasno. Zatrudne navodno u šezdesetim  godinama i kasnije . Smatra se i da ne boluju od raka. Naučnici objašnjenje traže u okolišu i hrani koju ovi ljudi koriste u toku života.


(Amer Mujezinović)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.