22.9.2021. 18:17
0
Doktori silno žele da se trudnice vakcinišu - To je teška bitka u doba koronavirusa
Većina trudnica općenito je mlada i općenito zdrava, pa ne očekuju da bi, ako bi dobili ovu infekciju, mogli biti bolesni koliko vidimo, rekao je jedan doktor.

Prenatalne posjete Nicole Torres počinju na isti način: njen akušer se raspituje je li već primila injekciju Covid-19. Torres (24), koja je u 33. sedmici trudnoće sa drugom kćerkom, nije. To nije zbog nedostatka informacija. Torres zna da se trudnice suočavaju s većim rizikom od teške bolesti ako uhvate Covida, a razgovarala je sa svojim akušerom o podacima koji pokazuju da je vakcina sigurna za trudnice i njihovu bebu. Razmišljala je o vakcinaciji, ali alarmantne tvrdnje o vakcini koje su ona i njen suprug pročitali na internetu doveli su je do pitanja da li je to ispravno učiniti.

"Sve je tako novo", rekao je Torres iz Kissimmeeja na Floridi. "Izložiti sebe riziku isprobavanja vakcine, to je jedna stvar. Ali novorođenče", dodala je, "tu postaje pomalo zastrašujuće."


Širom zemlje opstetričari vode tešku bitku u pokušajima da uvjere trudnice da pristanu na cijepljenje protiv Covida. Kažu da su dezinformacije, lažni osjećaj nepobjedivosti među pacijentima i nedostatak razumijevanja o vakcinama doprinijeli nespremnosti budućih majki da se vakcinišu.


Ipak, stope vakcinacije trudnica su niske: samo oko 25,1 posto je primilo barem jednu dozu, prema CDC -u, u usporedbi sa 76,6 posto odraslih u Sjedinjenim Državama ukupno. Vakcinacije se redovno preporučuju tokom trudnoće, a ostale vakcine imaju veće prihvaćanje među trudnicama. Osim pitanja o sigurnosti, neki pacijenti su izrazili zabrinutost zbog nejasnih poruka. Kad je počela pandemija, CDC je ohrabrio, ali nije preporučio, da se trudnice vakcinišu.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.