11.10.2021. 16:10
0
Merck traži odobrenje FDA za lijek protiv korone
Američki farmaceutski div Merck saopćio je u ponedjeljak da se prijavio za odobrenje vanrednog korištenja svog lijeka protiv COVID-19 u Sjedinjenim Držvama, u velikom koraku ka uvođenju tablete za liječenje virusne bolesti.

Merck je podnio aplikaciju za molnupiravir, za koji je saopćio u ovom mjesecu da je umanjio hospitalizacije za 50 posto.

Kompanija navodi da "sarađuje s regulatornim agencijama širom svijeta kako bi podnijela molbe za vanredno korištenje ili tržišno odobrenje u narednim mjesecima".

U kasnoj fazi kliničkih proba na oko 770 pacijenata, skoro polovina ih je primila pilulu tokom petodnevnog perioda, dok su ostali primili placebo.

Svi pacijenti imali su potvrđene simptome COVID koji su se razvili u periodu od pet dana nakon što su svrstani u svoje kliničke grupe.

Eksperi tvrde da to nije čudotvoran lijek i da ne bi trebao dopuniti ili zamjeniti vakcine.

Merck navodi u saopćenju kako očekuje da proizvede 10 miliona doza lijeka do kraja godine, dok se očekuje da nove budu proizvedene u 2022.

SAD je nabavio 1,7 miliona doza molnupiravira, uz opciju kupovine još doza, a globalna zdravstvena agencija Unitaid saopćila je da radi na parnerstvu nazvanom ACT-Accelerator kako bi osigurala snabdijevanje zemalja s niskim i prosječnm primanjima, prenosi AFP.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.