30.11.2021. 9:56
0
Epidemiolog: Omikron je možda božićni dar, mogao bi ubrzati kraj pandemije
Omikron, novi soj koronavirusa, mogao bi se pokazati kao božićni dar, pod uvjetom da uzrokuje blažu kliničku sliku, smatra njemački epidemiolog Karl Lauterbach.

Lauterbach, epidemiolog koji želi postati idući njemački ministar zdravstva, rekao je da bi “prema prvim dostupnim podacima omikron mogao biti božićni dar koji bi možda mogao čak i ubrzati kraj pandemije”.

“Velik broj mutacija bi mogao značiti da je virus optimizirao svoju zaraznost te bi mogao biti manje smrtonosan”, rekao je Lauterbach.

“Ovo bi bilo u skladu s načinom na koji se razvija većina respiratornih virusa”, dodao je.

Njegova izjava stiže nakon što su južnoafrički liječnici objavili kako se čini da ovaj soj uzrokuje blaže simptome poput glavobolje i umora. Navode i da nije doveo do niti jedne hospitalizacije ili smrti.

Znanstvenici su i ranije upozoravali da je malo vjerojatno da će koronavirus ikada biti iskorijenjen, već će prijeći u blaži virus sličan prehladi, prenosi Index.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.