4.6.2022. 22:19
0
Ove namirnice vam pomažu da smanjite osjećaj gladi
?Ukoliko se stalno pitate koje to namirnice smanjuju osjećaj gladi, pa samim tim i kilograme, otkrivamo vam šta bi to trebalo da jedete da biste svoju liniju držali na zavidnom nivou.

Ukoliko planirate dijetu, ili želite da smanjite unos hrane, evo koje namirinice vam pomažu u regulisanju apetita.

Jabuka prije jela
Idealno je pojesti jabuku pola sata prije obroka, jer će ona podstiče osjećaj sitosti. Kako su pune vode i vlakana, jabuke su idealno voće za grickanje, a pojedina istraživanja su čak pokazala da tijelo potroši mnogo kalorija vareći jabuke.

Avokado za sitost
Ako pojedete pola avokada uz ručak ili poslije ručka,nećete osjećati glad cijelo poslije podne, tvrde nutricionisti. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition, žene koje pojedu pola avokada uz ručak pokazuju za 25 odsto manju želju za hranom tri sada poslije obroka, i u manjem su iskušenju da posegnu za grickalicama.

Supa prije obroka
Supa je idealan početak svakog ručka. Tanjir supe sadrži vrlo malo kalorija, a puno vitamina i minerala, osim toga što ćete poslije supe pojesti 20 odsto manje glavnog jela. Takođe, supa fizički zauzima dosta mjesta u stomaku, pa je jasno da poslije ne možete da pojedete naročito veliku količinu hrane.

Krastavci za metabolizam
Sadrže malo kalorija, a puno vode i to ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele da smršaju. Osim svježih, dobri su kiseli krastavčići, kao i drugo povrće iz turšije, jer simulišu proizvodnju hormona koji iz crijeva i želuca šalju mozgu impuls da ste siti. Ujedno djeluju i kao probiotici, prenosi 24sata.hr.

Ljute papričice
Kapsaicin koji se nalazi u njima ubrzava metabolizam, a skorašnja studija Univerziteta u Mastrihtu, otkrila je da, takođe, pomaže i u kontroli apetita. Ako dodate ¼ kašičice čilija jelu, brže ćete se zasititi i manje pojesti, a tokom dana ćete unijeti i do 25 odsto manje kalorija.

Bademi suzbijaju glad
Orašasti plodovi, a naročito bademi, vrlo su korisni u suzbijanju osjećaja gladi, jer su bogati zdravim nezasićenim mastima, proteinima i vlaknima. Ove tri hranljive materije zajedno, regulišu metabolizam i nivo šećera u krvi, čiji pad je odgovoran za osjećaj gladi.

Voda zavarava osjećaj gladi
Kada smo čak i blago dehidrirani, može nam se učiniti da smo gladni, jer su simptomi gladi i žeđi vrlo slični. Zato, kada dobijete napad gladi, popijte vodu i sačekajte 10 minuta, jer su velike šanse da će vas proći.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.