19.6.2022. 20:19
0
Sedam namirnica koje čuvaju zdravlje srca
Zdrava ishrana je, uz fizičku aktivnost imperativ za dugovječnost, a organ koji je možda najviše zaslužan za to koliko ćemo dugo živjeti jeste srce, zbog čega mu je važno posvetiti posebnu pažnju.

Nutricionisti tvrde da zdravlje srca posebno čuva sedam naminica i preporučuju da ih što češće koristimo u ishrani.

Orašasti plodovi

Orasi, lješnici, ali i bademi imaju jednu od glavnih uloga u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Ove zdrave grickalice bogate su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminom E, koji smanjuju nivo holesterola u krvi i štite ćelije arterija.

Losos

Masne ribe poput lososa, sardina i skuša predstavljaju prave supernamirnice za zdravo srce. Njihove moći se kriju u povećanim količinama omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju trigliceride, rizik od aritmije i ateroskleroze. Stručnjaci savjetuju da se ove vrste ribe jedu najmanje dva puta nedjeljno.

Ovsena kaša

Ovsena kaša obiluje rastvorljivim vlaknima koja u probavnom traktu djeluju poput spužve koja upija holesterol, eliminiše ga iz organizma i ne dozvoljava mu da uđe u krvotok.

Borovnice

Borovnice obiluju snažnim antioksidantom resveratrolom, kao i flavonoidima koji, imaju veliki doprinos u sprečavanju bolesti srca i krvnih sudova.

Zeleno povrće

Zeleno povrće predstavlja pravi rudnik antioksidanata, vitamina i minerala koji sprečavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu.

Namirnice poput spanaća, blitve, brokolija prava su blagodet za vaše srce. One sadrže veliku količinu vitamina K, koji čuva vaše srce, tako što reguliše koagulaciju krvi.

Čia sjemenke

Ove sjemenke kriju pravo blago hranljivih sastojaka. U jednoj kašičici čia semenki nalazi se svega 60 kalorija i čak tri puta više gvožđa nego u spanaću. Čia sjemenke su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u regulisanju lošeg holesterola.

Tamna čokolada

Ako volite čokoladu, pa još tamnu, imate sve šanse da vam srce bude zdravije. Tamna čokolada obiluje polifenolima, koji pozitivno utiču na zdravlje cijelog organizma, pa tako i kardiovaskularnog sistema, piše Helatline.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.