2.7.2022. 12:02
0
Koje namirnice treba jesti tokom vrućina i zašto trebate izbjegavati kafu
Ljetne temperature u Bosni i Hercegovini ovih dana dosežu i do 40 stepeni Celzijusa. Potrebno zaštiti svoje zdravlje, a veliki dio toga čini i ishrana tokom ovih toplih perioda. Doc.dr. Marizela Šabanović, nutricionistkinja, za N1 je govorila o tome šta trebamo konzumirati tokom ovog perioda, a koju hranu izbjegavati.

“Jako je bitno da se dobro hidriramo. U ovom periodu je  potrebno je piti dovoljno tekućine, ali ne mislim samo na vodu jer vrlo često ljudi ne podnose puno vode. Treba paziti da se voda može uzeti i u obliku voća i povrća koja sporije hidrira naše tijelo. U ovom periodu nemojte piti puno kafe jer je diuretik i sve što pijete izbacit ćete napolje. Trebamo se kloniti alkoholnih pića i jako zašećerenih pića jer nam to izaziva još veću žeđ. U svaki obrok treba unijeti dovoljno povrća kao što je salata. Ne trebamo jesti tzv. tešku hranu, prženu, pohovanu, s puno masti. Prednost treba dati sirovoj hrani”, kazala je doc.dr. Šabanović.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.