23.9.2022. 22:24
0
Šta se može dogoditi vašem tijelu ako jedete previše mesa?
Svako toliko vam neki liječnik ili nutricionost savjetuje da ne jedete previše mesa, neki pak savjetuju da ga treba jesti, a ima i onih koji zagovaraju potpuno izbacivanje iz prehrane.

No, svi su oni složni oko jednoga, a to je da previše mesa nikako nije dobro za vaš organizam. A evo nekih problema koje vam može uzrokovati prekomjereno jedenje mesa.

Prekomjeran unos mesa može vam izazvati umor. Meso obiluje proteinima koji nam daju energiju i nakon konzumacije biste trebali imati energije, no, kvaka je u tome što vam procesuirano meso, prema mnogim studijama, utječe na psihički umor i nema iste nutritivne vrijednosti.

Nadalje, pretjerana konzumacija mesa može vas učiniti boležljivima. Meso ne sadrži vitamine, posebice ne vitamin C koji je najvažniji za naš imunitet, a konzumirate li previše mesa, automatski može značiti da konzumirate manje povrća i voća koje je esencijalno za vaše zdravlje i imunitet.

Možete razviti i ozbiljne probleme s probavom. Ako vam se prehrana sastoji pretežito od mesa, to znači da ne unosite vlakna koja se nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama, a možete si uzrokovati zatvor ili bolno pražnjenje crijeva.

Pretjeranim konzumiranjem mesa možete naštetiti i svom srcu. Vlakna koja nećete dobiti unosom mesa omogućuju tijelu da apsorbira holesterol i štiti vam srce. Ako jedete meso ili još gore prerađeno meso i izbjegavate ostale zdrave namirnice, srce bi vam moglo biti ozbiljno ugroženo. Te su vrste mesa nakrcane zasićenim masnoćama i stvaraju loš holesterol.

Možete dobiti i bubrežne kamence jer većom konzumacijo crvenog i bijelog mesa unosite i veću količinu dušika, koji u organizmu stvara kalcij koji se zatim pokušava izbaciti kroz bubrege i tada se mogu javiti kamenci koji su jako bolni i kaktada zahtjevaju hospitalizaciju.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.