20.1.2023. 22:50
0
Evo šta se dešava nakon pretjerane upotrebe antibiotika
FOTO: Pixabay/Ilustracija
Novo istraživanje provedeno u Danskoj pokazalo je da bi česta upotreba antibiotika mogla rezultirati povećanom mogućnošću razvoja upalnih bolesti crijeva, poput Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa za gotovo 50 posto među osobama starijim od 40 godina.

Studija je sprovedena na više od šest miliona stanovnika Danske tokom deset godina, a rezultate istraživanja su naučnici objavili u stručnom časopisu "Gut".

U sklopu istraživanja, 90 odsto ispitanika dobijalo je antibiotike, a nakon toga su istraživači evidentirali 36.000 slučajeva ulceroznog kolitisa i gotovo 17.000 novih slučajeva Kronove bolesti. Pojasnili su da uzimanje antibiotika može prouzrokovati trajne promjene u mikrobnom okruženju, što doprinosi razvoju crijevnih bolesti.

Stručnjaci su poseban učinak antibiotika primjetili kod osoba starijih od 40 godina, dok su grupe ljudi u dobi između 40 i 60 godina izloženi čak 48 odsto većem riziku bolesti crijeva.

Takođe su uočili povećan rizik od razvoja bolesti creva četiri do pet godina nakon izlaganja antibioticima i nakon upotrebe grupe antibiotika koji se često koriste za lečenje gastrointestinalnih patogena.

Profesor britanskog Univerziteta mcMaster, Vailul Kan, rekao je kako u Ujedinjenom Kraljevstvu od Kronove bolesti ili kolitisa boluje pola miliona ljudi, a u svijetu ta brojka čini čak 10 miliona.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.