21.3.2023. 14:12
0
Dobre vijesti za oboljele od dijabetesa tip 1 u Kantonu Sarajevo
Oboljeli od dijabetesa tip 1 u Kantonu Sarajevo će imati pravo na refundiranje senzora za kontinuirano mjerenje glukoze iz međustanične tekućine.


Rezultat je to dugogodišnje borbe Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 Kantona Sarajevo, kojoj je imalo podršku aktuelnog rukovodstva Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

“Ova, možemo slobodno reći, revolucionarna odluka pomoći će svim oboljelim od dijabetesa tip 1 da pod kontrolom drže svoju bolest te da u isto vrijeme budu produktivni dio zajednice u cjelini, a relevantna naučna istraživanja kažu i da će se se višestruku smanjiti posljedice koje ostavlja dijabetes tip 1 na organizam (bolest bubrega, krvnih žila, očiju…)”, saopćeno je Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 KS.

Na taj način Kanton Sarajevo postaje i prvi Kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine koji bez bilo kakvih dobnih ograničenja svojim osiguranicima obezbjeđuje ovo revolucionarano sredstvo u borbi protiv dijabetesa tip 1 i kontroli ove bolesti.

U Udruženju oboljelih od dijabetesa tip 1 Sarajevo su presretni nakon što je Upravni odbor ZZKS usvojio odluku o izmjeni Uredbe, odnosno ukinuo dobna ograničenja i s nestrpljenjem očekuju sjednicu Vlade KS na kojoj će ova odluka biti potvrđena.

“Naša borba je dugo trajala no zahvaljujući upornošću direktora ZZO KS Muamera Kosovca. Pravimo najveći iskorak u unapredjenuj zdravsvene zastite za oboljele od dijabetesa tip 1. U ovom trenutku je najbitnije da smo zajedničkim snagama uspjeli osiguranicima da približimo ovo pravo, ali također je važno naglasiti da se ovo desilo uz veliko zalaganje menadžmenta ZZO KS. Očekujemo da Vlada usvoji ove prijedloge već na narednoj sjednici. Mnogo je još zajedničkih ciljeva ispred nas i uvjereni smo da će se naš partnerski odnos uspješno nastaviti”, navodi se u saopćenju. 


(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.