29.3.2023. 13:02
0
Pijete li flaširanu vodu nakon isteka roka? Evo šta bi trebalo da znate
FOTO: ILUSTRACIJA
Flaširana voda može imati rok trajanja. Ovaj datum vas upozorava kada će hemikalije početi da utiču na ukus vode, ali ne govori vam ništa o nivou toksične mikroplastike u vašem piću.

U Americi je legalno prodavati boce s vodom kojima je istekao rok trajanja. Posljednju 21 godinu, FDA stav je bio da flaširana voda može trajati neograničeno dugo ako je pravilno skladištite.

Međutim, nepropisno uskladištena voda ne samo da može imati neugodan ukus, već može s vremenom postati i toksična ili kontaminirana. Važno je znati razliku između vode koja ima loš ukus i vode od koje biste se potencijalno mogli razboljeti.

Kada flaširana voda postane ustajala, to je često zato što se boca počela kvariti, ispuštajući mikroskopske hemikalije u nju.

“Ovi spojevi mogu vašoj vodi dati ukus lijeka, hlora ili ozona”, kaže Bryan Quoc Le, prehrambeni hemičar i autor knjige “150 Food Science Questions Answered”.

Svaka boca malo ispušta hemikalije, samim kontaktom sa vodom. Neke od ovih hemikalija su otrovnije od drugih, poput antimona, hemikalije koja može oštetiti vaš želudac i crijeva, i ftalatnih estara koji mogu poremetiti vaš endokrini sistem.

Staklene boce ispuštaju manje štetnih hemikalija nego plastične, ali većina boca za vodu izrađena je od plastike od polietilen tereftalata (PET), koja ima tendenciju otpuštanja najviše antimona od svih uobičajenih materijala za boce.

Gdje pohranjujete vodu, takođe može uticati na njen ukus. Prema Međunarodnom udruženju za flaširanu vodu, plastične posude su malo propusne, što znači da molekule zraka mogu putovati u i iz boce.

Dakle, dok boca vode iz frižidera kojoj je istekao rok trajanja može biti sigurna za piće, boca koju ste zaboravili u vrućem gepeku automobila ili na osunčanoj polici vjerojatno nije.

U rijetkim slučajevima, ustajali ukus vode kojoj je istekao rok trajanja mogao bi poticati od mikroorganizama. Iako firme koje proizvode flaširanu vodu prolaze kroz rigorozne procese kako bi svoje proizvode održale sanitarnim, može se dogoditi nezgoda.

Na primjer, u aprilu 2016. neki poslovni uredi u Španiji dobili su flaširanu izvorsku vodu kontaminiranu norovirusom. Stavili su zaraženu izvorsku vodu u svoje kancelarijske frižidere, a više od 4000 ljudi razvilo je simptome gastroenteritisa, poput povraćanja i groznice.

Ako odmah popijete bočicu, mikrobi vjerovatno neće imati vremena za reprodukciju u većoj mjeri, ali ako ostavite bocu na sunčevoj svjetlosti duže vrijeme, stvorićete toplu, stabilnu okolinu za njihovo razmnožavanje, prenosi sciencealerte.

Iako biste mogli biti u iskušenju da svojim biljkama ili kućnim ljubimcima date vodu kojoj je istekao rok trajanja, vaša ideja bi vam se mogla obiti o glavu, jer isti onečišćivači koji ugrožavaju vaše zdravlje mogu i njih učiniti bolesnim. I njima je potrebna čista voda.

Ako mislite da su mikrobi zarazili vašu vodu, kuvanjem jednu minutu trebali biste uništiti gotovo sve patogene.

Quoc Le kaže da svoju vodu možete filtrirati kroz filter s aktivnim ugljem, koji bi trebao ukloniti mnoge zagađivače.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.