7.6.2023. 20:39
1
Novi rizik: Svijet se hitno mora pripremiti za globalni "srebreni tsunami"
Svijet se hitno mora pripremiti za globalni "tsunami" miliona starijih pacijenata oboljelih od raka ili rizikovati da se zdravstveni sistemi ne mogu nositi s tim, upozorili su vodeći ljekari, piše The Guardian.

S produženjem očekivanog životnog vijeka i naglim porastom populacije starijih ljudi, nadolazeći porast broja starijih pacijenata s rakom sada predstavlja "ozbiljnu brigu za javno zdravlje", stoji u izvještaju Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO). Centri za rak moraju se pripremiti za "srebrni onkološki tsunami", dodali su stručnjaci.

Na godišnjem sastanku ASCO-a u Chicagu, najvećoj svjetskoj konferenciji o raku, dr Andrew Chapman, direktor Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health i specijalist gerijatrijske onkologije, rekao je: „Kako se populacija širi i učestalost sve više raste, jesmo li stvarno spremni nositi se s tim potrebama? Mislim da globalno nismo spremni.”

Starija dob dobro je utvrđen faktor rizika za rak, ali važnost uključivanja procjena specifičnih za starije osobe u dijagnozu, njegu i liječenje raka godinama se premalo prepoznaje, prenosi 6yka.com.

"Znamo da je rak bolest koja je povezana sa starenjem, a postoji niz bioloških mehanizama zašto je to tako", rekao je Chapman. „Ono što se često propušta je da su ciljevi, želje, potrebe, sklonosti i problemi starijih osoba puno drugačiji od onih prosječne odrasle osobe.

"Ponekad postoji nihilizam - ‘ako si stariji, nećemo se truditi‘ - što je užasno", dodao je.

Stariji pacijenti često daju prednost održavanju nezavisnosti umjesto traženju ljekovitih tretmana, kaže Chapman. Stalo im je da mogu obavljati aktivnosti poput vožnje, provođenja vremena s porodicom i hobija poput golfa i vrtlarstva, dodao je.


“Ako ćete nekome dati tretman koji će to ukloniti, on to možda neće htjeti. Mnogo drugačije nego neko ko ima 45 godina i želi živjeti još 40 godina”, rekao je.

Dr Julie Gralow, glavna medicinska službenica i izvršna potpredsjednica ASCO-a, rekla je da bi zdravstveni sistemi trebali djelovati odmah kako ne bi bili preopterećeni dramatičnim porastom starijih pacijenata oboljelih od raka. “Očekuje se da će do 2040. globalni teret porasti na 27,5 miliona novih slučajeva raka i 16,3 miliona smrtnih slučajeva od raka jednostavno zbog rasta i starenja stanovništva.”

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), u 2018. godini u svijetu je bilo 17 miliona novih slučajeva raka i 9,5 miliona umrlih od raka.

Prepreke vezane uz radnu snagu, kao što je nedostatak raširene gerijatrijske obuke i globalni nedostatak osoblja, mogle bi usvajanje modela njege koji bolje odgovaraju starijim pacijentima učiniti još većim izazovom, rekao je Gralow.

"Bit će više starijih ljudi s dijagnozom raka i naravno da im je potrebna multidisciplinarna njega", rekao je prof. Charles Swanton, glavni kliničar Cancer Research UK. "Često imaju komorbiditete i druge bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, srčanih ili respiratornih problema."

Govoreći u Chicagu, Swanton je rekao da je vjerovatnije da će stariji pacijenti takođe uzimati lijekove za druge bolesti, što liječenje raka čini komplikovanijim.

“Pitanje je ‘kako će se zdravstveni sistem nositi s tim?‘ To je velika briga kada je u pitanju planiranje radne snage. Ako imamo posla s 30% više dijagnoza raka, a te su dijagnoze raka složenije, trebat ćemo najmanje 30% više onkologa, hirurga i patologa da bismo se nosili s brojem slučajeva.”


(Admir O.)

Zdravlje
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.