5.7.2024. 15:43
0
Da li je HIV pobijeđen? Injekcija dvaput godišnje je 100% efektivna protiv zaraze
Veliko kliničko ispitivanje u Južnoj Africi i Ugandi pokazalo je da dvogodišnja injekcija novog lijeka za preekspozicionu profilaksu (PrEP) daje mladim ženama potpunu zaštitu od HIV infekcije.

Ispitivanje je testiralo da li šestomjesečna injekcija lenacapavira pruža bolju zaštitu protiv HIV infekcije od dva druga lijeka, oba u obliku dnevnih tableta. Sva tri lijeka su PrEP lijekovi.

Doktorica Linda-Gail Bekker, glavna istraživačica za južnoafrički dio studije, objašnjava šta čini ovo otkriće značajnim i šta možemo očekivati dalje, piše The Conversation.

Ispitivanje pod nazivom Purpose 1 sa 5.000 učesnika održano je na tri lokacije u Ugandi i 25 lokacija u Južnoj Africi radi testiranja efikasnosti lenacapavira i dva druga lijeka. Lenacapavir (Len LA) je inhibitor fuzijskog kapsida koji ometa HIV kapsid, proteinsku ljusku koja štiti genetski materijal HIV-a i enzime potrebne za replikaciju. Injektira se potkožno, jednom svakih šest mjeseci.

Nasumično kontrolirano ispitivanje, koje je sponzorisala farmaceutska kompanija Gilead Sciences, testiralo je nekoliko stvari. Prvo je ispitano da li je šestomjesečna injekcija lenacapavira sigurna i da li pruža bolju zaštitu protiv HIV infekcije kao PrEP za žene između 16 i 25 godina u poređenju sa Truvadom (F/TDF), dnevnom PrEP tabletom koja je u širokoj upotrebi više od deset godina. Drugo, ispitivanje je testiralo da li je Descovy (F/TAF), novija dnevna tableta, jednako efikasna kao F/TDF.

Rezultati su pokazali da nijedna od 2.134 žene koje su primile lenacapavir nije zaražena HIV-om, što predstavlja 100% efikasnost. Nasuprot tome, 16 od 1.068 žena (1,5%) koje su uzimale Truvadu i 39 od 2.136 (1,8%) koje su primale Descovy zaraženo je HIV-om.

Plan je da se ispitivanje Purpose 1 nastavi u "otvorenoj fazi", gdje će učesnici biti informisani o tome kojoj grupi pripadaju i bit će im ponuđeno da odaberu PrEP koji preferiraju. 

(Erna H.)

0
LIFESTYLE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.