16.8.2024. 12:49
Efendić i Marjanović potpisali sporazum: Građanima Novog Grada omogućeno da uživaju u Sarajevo Film Festivalu
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Obala Art Centrom omogućila i ove godine za stanovnike najmnogoljudnije općine grada Sarajeva i posjetioce Sarajeva da projekcije programa 30. Sarajevo Film Festivala mogu gledati na dvije lokacije u općini Novi Grad Sarajevo.

Tokom Sarajevo Film Festivala najmlađi ljubitelji filma imaću priliku gledati filmove iz dječijeg i tin arena programa festivala u kinu Novi Grad od 18 sati, dok će se večernje projekcije prikazivati od 20 i 30 sati u ljetnom kinu na otvorenom ovdje u centru Safed Zajko. Dakle, program 30. Sarajevo Film Festivala u Novom Gradu večeras otvara film BH Oskarovca Danisa Tanovića nakon ljeta.

Načelnik Novog Grada Semir Efendić i direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović potpisali su sporazum o saradnji.

"Mi imamo jednu zanimljivu godišnicu na 30 godina Sarajevo Film Festivala i 20 godina saradnje oćine Novi Grad sa Sarajevo Film Festivalom. Dakle, prvi put, to je bilo od 2004. godine, i evo od 2024. godine imamo 20 godina kako uspješno općina Novi Grad sarađuje sa Sarajevo Film Festivalom, tako da slavimo na neki način dvije godišnjice. Večernje projekcije su ovdje u centru Safed Zajko. Na otvorenom, u slučaju kiše i loših vremenskih uslova, one se prebacuju u kino Novi Grad. S druge strane, dnevne projekcije su, od dječjih filmova iz TIN Arena, programa u kinu općine Novi Grad, tako da na neki način naši gradnji su se već navikli", kazao je Efendić.

Dodao je da je je zadovoljstvo što su dio ukupnog ambijenta i programa Sarajevo Film Festivala, koji je najznačajniji kulturni javni događaj koji se dešava u jednoj godini u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Finansiranje od strane općine je negdje od 28.000 maraka, vrijednost tog ugovora koji sada potpisujemo, a naravno Sarajevo Film Festival je mnogo, više od toga i nemam šta drugo reći osim da im se zahvalim na evo uspješno i dosadačno saradnje. Nadam se da će ona biti proširena. Bila je jedna ideja da imamo festivali na prostoru otvorenog bazena Dobrinja. U ovoj godini nisu se mogli steći svi pred uslovi, možda u narednoj godini da budemo imali i tamo projekcije na otvorenom, u jednom drugačijem ambijentu", istakao je Efendić.

Direktor SFF-a Marjanović kazao je da najmnogoljudnija opština, kao što znamo, u gradu Sarajevo je zaista mjesto gdje festival želi da bude i uvijek se osjeća dobrodošlo.

"Ovo je ambijent cijelog centra Safer Zajko, mislim upravo ambijent kakav Festival treba da dopuni, zaista fantastično mjesto ukupljanja i uvijek smo sretni kada vidimo da ovdje postoji interes za projekcije Sarajevo Film Festivala jer mislim da to opština i jedna je od rijetkih opština koja se time bavi, da opština zaista brine da njeni stanovnici imaju pristup najkvalitetnijim filmovima, ne samo u toku Sarajevo Film Festivala kroz ovo naše partnerstvo, nego kroz cijelu godinu, kroz rad kina nov grad u prostorijama same opštine. Mislim da je to zaista fantastično i vjerovatno jedina opština koja to radi na taj način.

Tako da na tome vam također čestitam i radujemo se mogućnostom pronalazka novih lokacija na području opštine, uključujući bazen, za koji sam siguran da ćemo kada se za to steknu uslovi napraviti sjajnu atmosferu i osmisliti kako najbolje da dopunimo i tu aktivnost koju opština ima. Kako je opština omogućila svojim građanima. Tako da još jednom hvala vam, hvala vam što pratite Sarajevo Film Festival", poručio je Marjanović.

(PATRIA/Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana