7.7.2024. 11:30
Ovu zmiju ne biste rado sreli: Voli se kupati i u Jadranskom moru
U Facebook grupi "Zavazda Konavle" povela se žustra rasprava o velikoj zmiji koja obitava na krajnjem jugu Hrvatske. Ova zmija, poznata kao četveroprugi kravosas ili kraosac, osim na kopnu, dobro se snalazi i u moru.

Članovi grupe komentirali su ilustraciju medijske objave o bliskom susretu s ovim gigantom. Mnogi su zaključili da je riječ o četveroprugom kravosasu, zmiji koja ne spada u otrovnice. Ova zmija pripada porodici udava i najveća je zmija u Europi.

Voli biti blizu kuća jer su joj glodari poslastica, što je istaknuto u brojnim komentarima koji su umirujući za one koji se boje zmija, posebno pri pomisli na susret s njima u moru.

- Zmije, kao i ostale životinje, trebaju hranu i vodu! Glad i žeđ tjeraju ih da se približavaju kućama, a more im baš i nije uobičajena tekućina. Koliko god bile omražene u narodu, one itekako trebaju prirodi - napisali su u grupi "Zavazda Konavle".

Jedan od članova grupe podijelio je svoje iskustvo: "Ja sam je jednom vidio na Mrkanu kako pliva uz onu plažu s istočne strane." Ovaj očevidac opisao je kravosasa, gmaza kojeg zbog veličine neki nazivaju i "zmijski car", kao svjetlosmeđeg ili sivog sa dva para uzdužnih dugačkih crnih linija po kojima je i dobio ime.

Zanimljivo je da je ova zmija dobila ime kravosas zbog pogrešnog mišljenja da siše kravlje mlijeko. Uprkos svojoj impresivnoj veličini, koja može doseći i do dva metra, ova zmija nije opasna po ljude, piše Dubrovački vjesnik.

(Sead M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana