22.5.2024. 18:08
1
Zašto su samo tri bh. političara izrazila saučešće povodom smrti Ebrahima Raisija: "Plaše se reakcije američkog ambasadora s obzirom da SAD baš i nemaju dobre odnose sa Iranom"
Rijeka ljudi preplavila je ulice glavnog grada Teherana gdje je danas klanjana dženaza iranskom predsjedniko Ebrahimu Raisiju, šefu iranske diplomatije Hosseinu Amir-Abdollahianu i drugim zvaničnicima poginulim u nedjelju u padu helikoptera.

Dženazu-namaz u krugu Univerziteta u Teheranu predvodio je vrhovni vjerski poglavar Irana ajatolah Ali Khamenei.

Namazu je prisustvovao ograničen broj ljudi, a ispred kampusa su se okupile desetine hiljade Iranaca. 

Podsjećamo, helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i imam iz Tabriza Ayatollah Al-Hashem, u nedjelju se srušio dok se vraćao s ceremonije otvaranja brane na granici s Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.

Prije dva dana smo spomenuli kako su tek rijetki političari (članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, te bivša ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turkovića) iz naše zemlje izrazili saučešće povodom smrti predsjednika zemlje koja je istinski prijatelj Bosne i Hercegovine, što su i pokazali u nekim od najtežih trenutaka u našoj historiji. Zašto? Pitali smo profesora međunarodnih odnosa i geopolitike Jahju Muhasilovića.

"Iz razloga što se velika većina političara u Bosni i Hercegovini ustručava, odnosno, ima nekakvu bojazan da eventualno pokazuje bilo kakve signale toplih odnosa prema Iranu. Islamska Republika Iran je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu stvarno se prijateljski ponijela i veliki dio naoružanja, koje je išlo prema Armiji Republike BiH, došao upravo iz te zemlje. Svakako, mislim da nije ni uredu do ove mjere ignorirati jednu takvu zemlju, a koliko god oni imali nešto drugačiju politiku, a mi također drugačiju. Mi stremimo euroatlantskim integracijama, a oni vode neku drugu neovisniju politiku i ne stoje baš dobro s tim geopolitičkim blokom. Međutim, to su njihove interne stvari i kao što se oni ne miješaju u naše interne stvari, tako ni mi ne bi smo trebali se, na neki način, svrstavati na bilo koju stranu u smislu demonizacije tog režima u Iranu. Mislim da se mnogi političari smatraju da bi to bio nepopularan potez u smislu da bi izgubili podršku koja dolazi sa Zapada, naravno, postoje tu i političari koji znaju da zavise od kolektivnog Zapada iz MZ i oni iz toga razloga se plaše da bilo šta rade sa Iranom, čak i nešto što je u diplomatskoj kulturi se podrazumijeva, a to je da makar napišete pismo saučešća ili da izrazite bilo kakvu poruku saučešća prema poginulom predsjedniku jedne države, koja je međunarodno priznata", kazao nam je Muhasilović.

Akcentira da su razlozi djelomično populističke prirode, ali i iz, kako kaže, "straha od stranih ambasada, naročito zapadnih, i njihove reakcije". 

"Oni se plaše reakcije američkog ambasadora s obzirom da Sjedinjene Američke Države baš i nemaju dobre odnose sa Iranom, a također i britanskog ambasadora. Oni, na neki način, više osluškuju strane ambasade više nego što se rukovode nacionalnim interesima Bosne i Hercegovine i nekakvim bilateralnim odnosima BiH, što nije dobra praksa iz razloga što se onda nameće jedno pitanje do koje mjere smo mi nezavisna država ukoliko ćemo strepiti od stranih ambasadora koji sjede kao gosti u našoj zemlji. Mislim da bi BiH kao država primarno trebala voditi računa o svojim nacionalnim interesima a ne da vode interese o mišljenju ili emocijama nekih stranih ambasadora", zaključuje Muhasilović za Source.

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.