3.9.2024. 15:29
8
Postao magistar ekonomije u Travniku dva mjeseca prije imenovanja: Konaković govorio kako je Salić "postrojio tajkune" i da je ponosan a sada je navodno inicirao njegovu smjenu
Količina padavina ispod svakog prosjeka izazvala je jednu od najvećih suša u posljednjih 65 godina, a vodostaje rijeka Bosne, Miljacke i Željeznice do rekordno niskog nivoa.

Sa druge strane, sušni period doveo je i do noćnih redukcija u vodosnabdijevanju u Sarajevu. ViK je i prije toga, odnosno dok mediji nisu počeli pisati o tome, građanima smanjivao pritisak u kasnim satima. Posebno su na udaru bili stanovnici općine Novi Grad.

Ono što građane najviše iritira je činjenica da u pojedinim ulicama, potoci vode teku, a službenicima ViK-a su potrebni dani da izađu na teren i saniraju cijev.

Prošle sedmice smo objavili SNIMAK koji smo dobili od čitaoca a koji je snimljen u sarajevskom naselju Zabrđe gdje se može vidjeti faktički poplavljeno dvorište nakon što je pukla vodovodna cijev. Službenici ViK-a na teren nisu izlazili cijelih deset dana.

Takvih je primjera na terenu još "mali milion", a među ostalim, danas su mediji pisali o raskrsnici ulica Halida Kajtaza i Kranjčevićeva u blizini Željezničke stanice gdje je pravi potop bio.

Na upit Source.ba portala zašto nema službenika ViK-a na terenu, iz kantonalnog preduzeća su nam odgovorili da je popravka u toku.

Sa druge strane, s obzirom da padavina u Sarajevu još uvijek nema, u drugom dijelu upita smo pitali ViK hoće li velikim potrošačima vode poput autopraonica privremeno isključivati vodu zbog kritične situacije, no na taj dio upita nisu odgovorili.

Promjene u vodstvu

Mediji su danas objavili nezvanično da će NiP pokrenuti inicijativu za smjenu Rusmira Salića sa pozicije direktora ViK-a. Podsjetit ćemo da je Salića NiP i predložio za ovu funkciju.

Umjesto Salića, na čelo ovog preduzeća bi trebao biti imenovan kandidat "Trojke" sa prijevremenih izbora za načelnika Općine Vogošća, Adnan Šerak, koji je inače na poziciji izvršnog direktora za kanalizacioni sistem ViK-a.

Kako mediji pišu, Salić, najblaže rečeno, nije ispunio očekivanja. Osim toga, već mjesecima je na bolovanju.

Većih problema sa redukcijama vode u Kantonu Sarajevo nije bilo od 2018. godine. Tada je na poziciji direktorice bila Azra Muzur. Nakon što je na vlast u KS krajem 2018. godine došla "Šestorka" (SDP - NiP - Naša stranka - DF - SBB - NBL), u junu iduće godine Muzur je smijenjena, a imenovan je Enver Hadžiahmetović, kao prijedlog NiP-a.

Nakon promjene u vlasti početkom 2020. godine, kada novu Vladu KS formira SDA sa DF-om i SBB-om, Hadžiahmetović biva smijenjen. Doduše, tek u septembru iste godine.

No, već u decembru biva vraćen na tu poziciju nakon tužbe pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog nezakonite smjene.

Sredinom, 2021. godine, pomenuti Salić biva imenovan v.d. direktorom ViK-a.

Prilikom imenovanja, pojedini mediji su problematizirali njegovo školovanje. Tačnije, diplomu magistra koju je stekao na privatnom univerzitetu u Travniku i to samo dva mjeseca prije imenovanja. Inače je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Prije dvije godine, Salić je objavio video o rezultatima u ViK-u, a prokomentarisao ga je objavom na svom Facebook profilu predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

"Na početku borbe za uvođenje reda u ViK najavili smo da je naš cilj sve ovo što u video obraćanju govori direktor Rusmir Salić. U godini strašne suše i povećanja cijena svih energenata, Sarajevo nije imalo redukcije, cijene vode nisu uvećane. Tajkune smo postrojili, uveli u sistem, produktivnost uposlenika bolja, domaćinski se i stručno upravlja. Sve nakon što smo stranačke pipke udaljili od ove firme! Ponosan sam baš", napisao je Konaković.

Navodno je upravo Konaković sada inicirao smjenu Salića.



(Ajdin B.)

8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.