15.9.2024. 15:34
0
Objavljena fotografija: Članovi SpaceX-ove misije spustili se na Zemlju
Posada Space X-a Polaris Davw vratila se na Zemlju nakon što je pet dana provela u orbiti.

To je bila prva privatna šetnja svemirom u historiji. Kapsula Dragon pala je u more blizu obale Floride prije 40-ak minuta, javlja BBC.

- Dobro došli natrag na Zemlju - objavio je SpaceX na X-u.

Američka svemirska agencija NASA rekla je da misija predstavlja "veliki korak naprijed" za komercijalnu svemirsku industriju.

Jučer je posada koristila satelitsku mrežu SpaceX Starlink kako bi uspostavila izravnu video vezu sa Zemljom.

Misiju je finansirao milijarder Džered Ajzakmen. Pridružio mu se Skot Potit, penzionisani pilot američkog ratnog zrakoplovstva, te zaposlenice SpaceX-a Sara Gilis i Ana Menon. Ajzekmen i Gilis prva su neprofesionalna posada koja je izvela svemirsku šetnju, veoma rizičan manevar koji uključuje izlazak iz letjelice.

Prije toga samo su astronauti sa svemirskim agencijama koje je finansirala vlada to mogli učiniti.

Obraćajući se kontroli misije u Havtorneu u Kaliforniji tokom svemirske šetnje, Ajzekmen je rekao: "Kod kuće svi imamo puno posla, ali odavdje svijet izgleda kao savršeno mjesto".

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.