14.9.2024. 17:09
7
Druga kandidatura Dennisa Gratza za načelničku funkciju. Tada mu je jedan od protukandidata bio Elmedin Konaković: "Centar ima 75 miliona budžet, ali ako potrošite samo pola onda smo u realnosti kao Kakanj ili Visoko"
FOTO: Dennis Gratz/Društvene mreže
Dennis Gratz će se na predstojećim izborima boriti za poziciju načelnika Općine Centar i to kao kandidat DF-a uz podršku SDA i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, te (možda) ogranka NiP-a u ovoj općini.

To će mu biti druga kandidatura za istu poziciju, nakon one sa Lokalnih izbora 2008. godine.

Tada je Gratz bio kandidat Naše stranke, a osvojio je 2.784 glasa. Najviše glasova je na tim izborima dobio SDP-ov Dževad Bećirević i to 10.135 glasova.

Zanimljivo je da je na tim izborima za istu funkciju kandidat bio i aktuelni šef bh. diplomatije i predsjednik NiP-a Elmedin Dino Konaković. Njega je delegirala Stranka demokratske akcije, a osvojio je 7.796 glasova.

Uoči Lokalnih izbora u našoj zemlji, Gratz je govorio za naš portal. Podsjećamo na intervjue drugih kandidata za Centar, Tarika Jažića, koji možete pogledati OVDJE, te Srđana Mandića, a koji možete pogledati klikom OVDJE.

SOURCE: Kako bi ste Vi ocijenili stanje u općini Centar? Poznato je da je aktuelni načelnik Srđan Mandić bio u sukobu sa Općinskim vijećem, te su mu faktički ruke bile "svezane" za neka veća djela. Ukoliko bi ste se Vi našli u situaciji u kojoj je on bio, šta bi ste drugačije uradili?

Gratz: Ako bih se našao u istoj situaciji, bio bih u istom problemu. Poenta moje kandidature je da se ne nađem u istoj situaciji. Gospodin Mandić i ja smo dva svijeta različita. On je sjajan u svađama. Ovaj mandat su obilježile njegove polemike s Općinskim vijećem, sa NiP-om u Centru, sa Edinom Fortom i rukovodstvom Naše stranke, zatim sa upravom FK Sarajevo i KK Bosna, sa Vladom KS, pojedinim ministrima, VIK-om, mjesnim zajednicama (pitajte ih), itd…  

Ako je Mandić i pobijedio u većini tih javnih svađa, građani su izgubili, jer u takvoj atmosferi se nije moglo konstruktivno raditi, o čemu svjedoči historijski nizak nivo izvršenja budžeta. S 40-50% izvršenja budžeta, Općina se kreće na leru. Centar ima 75 miliona budžet, ali ako potrošite samo pola onda smo u realnosti kao Kakanj ili Visoko. Cilj mi je da se uopće ne nađem u toj situaciji, te da svoju energiju fokusiram na rad, rad i samo rad, kako bismo omogućili Općini da iskoristi 100% finansijskih i drugih potencijala, da prodiše punim plućima.


SOURCE: Tema rekonstrukcije stadiona Koševo je uvijek atraktivna za korištenje u vrijeme predizborne kampanje. Ukoliko Vi budete izabrani za prvog čovjeka Centra, šta možete obećati da ćete uraditi? Nedavno je načelnik Mandić entuzijastično najavio da je napravljen najozbiljniji korak ka rekonstrukciji, no riječ je tek o urbanističkoj saglasnosti. Sa druge strane, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda je kazao da bi pošteno bilo da Općina finansira 50 posto iznosa rekonstrukcije stadiona. Kakvo je Vaše mišljenje o tome, da li se saglasite?

Gratz: O procentima ćemo ako budem izabran i krenemo u konkretan projekat, ali slažem se s g. Magodom: Općina Centar se nije odgovorno ponašala prema FK Sarajevo (i KK Bosna). Nije pokazala volju za ozbiljnom finansijskom podrškom, kakvu druge općine pružaju svojim sportskim klubovima.

Prvo što ću, ako budem načelnik, uraditi jeste jasan dogovor sa FK Sarajevo. Ako bih bio izabran, a onda nakon četiri godine kazao da nisam ja kriv što se nije sredio stadion, već uprava FK Sarajevo, smatrao bih to neuspjehom. Navijačima nije bitno ko je kriv, već da se nešto uradi.

SOURCE: Vaš sastanak sa Općinskim odborom Naroda i Pravde je bio top tema u prethodnim danima. Neki su Vaše traženje njihove podrške ocijenili licemjernim zbog svih kritika koje ste uputili prema toj stranci i njihovom predsjedniku, a sa druge strane su neki rekli da je to samo politika, te da po makijavelističkom principu "cilj opravdava sredstvo". Jeste li i dalje pri stavu da je ta stranka destruktivna po Bosnu i Hercegovinu?

Gratz: Ne slažem se s nekim potezima NiP-a na višem nivou, ali poštujem njihov rad u Centru. Pogledajte sjednice Općinskog vijeća. Njihovi vijećnici čitaju materijale i dolaze spremni (za razliku od nekih vijećnika iz NS i SDP naklonjenih Mandiću). Volio bih da s mojom administracijom takav klub sarađuje, ali i da nas nadzire. Ja sam liberal, ljevičar, oni su desnije, ali svejedno. Želim raditi sa svima koji žele raditi, bez obzira na ideološke i druge razlike. 

SOURCE: Nedavno Vas je u razgovoru za naš portal Damir Nikšić optužio za uništavanje plakata Naše stranke po Sarajevu, kako reagujete na te optužbe, stojite li zaista iza toga?

Gratz: Toliko neozbiljno da nemam nikakav komentar.

SOURCE: Često kritikujete stranku čiji ste bili predsjednik, da li ste se ikad pokajali što ste učestvovali u osnivanju Naše stranke?

Gratz: Našoj stranci želim svako dobro i naročito da nekad u budućnosti bude bolja od ovog što trenutno jeste. Ima tamo još uvijek nekih divnih ljudi, neki od njih mi daju podršku u ovoj kampanji, što javno što privatno. Bit će mi drago sarađivati i s vijećnicima NS, ako budem izabran.

SOURCE: Zanimljiva je Vaša objava sa društvenih mreža da ukoliko budete izabrani, dolazit ćete na posao u 7 i 30 sati, a ne u 11. Da li je to bila "prozivka" na račun aktuelnog načelnika kojeg su vijećnici upravo optuživali da dolazi posao u 11 i to "mahmuran"?

Gratz: To je ocjena njegovih bliskih saradnika iz kampanje 2020. i prvog dijela mandata. Ja sam u advokaturi stekao naviku da ustajem vrlo rano ujutru, oko šest. Naravno, možete doći i rano na posao, a ne raditi dobro. Ali najgore je nemati dovoljno dobre rezultate, a onda još ni ne dolaziti na posao. To je kap koja prelijeva čašu. Što se kaže, radi stvari kako treba ili ih nemoj nikako raditi. Osam godina je veliki dio života. Frustrirajuće je za građane da im neko, nakon relativnog neuspjeha, traži još četiri godine da bi se vadio.

SOURCE: Ovih dana ste bili na terenu na DF-ovom štandu, kakav je, da tako kažem, "puls" građana u vezi Vaše kandidature?

Gratz: Postoje dvije vrste političara u našoj zemlji. Oni koji smiju stati na ulicu, među građane. I oni koji to ne smiju. Ponosan sam što pripadam ovoj prvoj grupi.

Novinar: Ajdin Balićevac
7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.