16.9.2024. 15:57
2
SDA-ov Selimbegović ponovo izlazi na megdan "Trojkinom" Čengiću: "Prespavao" je godinu mandata. Popili smo kafu dan nakon prijevremenih izbora i bio je to korektan razgovor
FOTO: Ustupljena fotografija
Nakon hapšenja i optužbi na račun bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, u toj općini su u novembru prošle godine provedeni prijevremeni izbori.

U izbornoj utrci su bili kandidat "Trojke" Irfan Čengič, a koji je imao podršku Demokratske fronte, te Dženan Selimbegović, kandidat SDA. Tada je uvjerljivu pobjedu odnio Čengić, a ista dva kandidata za pomenutu općinu ćemo imati i na predstojećim izborima.

Tim povodom smo razgovarali sa Selimbegovićem.

SOURCE: Nakon prijevremenih izbora u Starom Gradu održanih prošle godine, ponovo ste u izbornoj trci za načelnika. Identičan Vam je i protukandidat, odnosno, aktuelni načelnik Irfan Čengić koji Vas je pobijedio sa skoro tri hiljade glasova razlike. Očekujete li u oktobru bolje rezultate, konkretno pobjedu ili na ovaj način da Vas pitam "Jel' vakat"?

Selimbegović: Da, prošle godine sam izašao sa kandidaturom kao nepoznato političko lice, nekih mjesec dana pred same izbore, dok je moj protukandidat, kao neko je već 11 godina bio u politici, započeo kampanju nekoliko mjeseci prije, netom nakon hapšenja gospodina Hadžibajrića. Imao je podršku „Trojkinih“ kantonalnih, federalnih i državnih ministara, te dva člana Predsjedništva BiH, i  opet je rezultat bio tih nekih 60 % naprema 40 %. Generalno je ostao utisak da je nedostajalo vremena za neku ravnopravnu kampanju. Tako da sada, ako Bog da, očekujem bolje rezultate, naročito s obzirom na činjenicu da je gospodin Čengić “prespavao” ovu godinu mandata, te da ponovo traži posao, koji ustvari ne želi, ali i ne zna da radi. Rekao bih da je vakat  bio prošle godine, a sad je jasno zašto. 

SOURCE: Šta bi prema Vašem mišljenju mogao biti presudan faktor da na ovim izborima pobijedite Čengića? Ono što se u javnosti i dalje ne zna ili se možda naslućuje, a to je koga će DF podržati u Starom Gradu? Postoji taj dogovor između SDA, DF-a i SBiH o međusobnoj podršci kandidatima iz tih stranaka u općinama u KS, no čini se da takav dogovor ne važi u toj općini, barem ako je suditi po činjenici da Vašem predstavljanju nisu prisustvovali iz Kantonalnog odbora DF-a.

Selimbegović: Kao i na svakim izborima mnogo je faktora koji utiču na ishod. Tako, iako su ovo općinski izbori, u velikoj mjeri uticaj će imati i teme koje nadilaze lokalni nivo, kao što je katastrofalan učinak “Trojke” u proteklom periodu, a gospodin Čengić jeste njihov kandidat. Također podrške lokalnih političkih ogranaka imaju svoju specifičnu ulogu. Iza moje kandidature stoji  općinski i kantonalni odbor SBIH u punom kapacitetu,  dok lokalni ogranak DF-a  zajedno sa Trojkom, podržava mog protukandidata, iako pouzdano znam da mnogi u DF-u nisu sretni zbog toga. Međutim, ja se ne namjeravam baviti tim političkim kombinatorikama, nego ću zajedno sa svojim timom, ali i svim onima koji podržavaju naš Plan i viziju za Stari Grad 2024.-2028. nastojati uvjeriti građane naše općine da mi ukažu povjerenje za naredne četiri godine. 

SOURCE: Jeste li ikada popili onu dogovorenu kafu iz predizborne kampanje sa Čengićem?

Selimbegović: Jesmo, popili smo je dan nakon izbora. Bio je to korektan razgovor.

SOURCE: SDA načelnika u Općini Stari Grad nije imala još od 2012. godine, odnosno, otkako je tadašnji načelnik Ibrahim Hadžibajrić napustio tu stranku. Koliko je Stari Grad značajan stranci iz koje dolazite?

Selimbegović: Stranci demokratske akcije važne su sve općine u BiH, pa smo tako i na ovim izborima izašli sa najviše kandidata i za načelničke pozicije, ali i za općinska vijeća. Stari Grad bi trebao biti važan za sve nas jer predstavlja svojevrsno ishodište našeg identiteta, ali i multikulturalne prirode našeg društva, pa i same države Bosne i Hercegovine. Zato smo mi u SDA jedini, u periodu koji navodite, bili kontinuirana opozicija lošim rješenjima u Starom Gradu. Zbog toga sada nudimo Plan i viziju za Stari Grad, na kojoj su radili stručnjaci iz raznih oblasti, kako bi promijenili vizuru naše općine, te omogućili našim sugrađanima sadržaje i infrastrukturu za koju su uskraćeni, a to sve imaju građani u drugim općinama u Kantonu Sarajevo.

SOURCE: Čengić je mandat načelnika preuzeo sredinom novembra prošle godine. Kako je Vama izgledalo ovih deset mjeseci njegovog mandata? Pisali su pojedini mediji u tom periodu i o navodnim koruptivnim aferama sa davanjem zemljišta na Baricama u zamjenu za 250 hiljada KM sredstava za kampanju i sl.

Selimbegović: Protekli period naravno nije dovoljan za neke velike stvari, ali barem možete pokazati da velike stvari želite da radite, da želite da budete na usluzi građanima, a ne interesnim skupinama. Mi smo još u prošlogodišnjoj kampanji činjenično dokazali da je gospodin Čengić potrošio ogroman novac iz sumnjivih izvora. Nije dugo trebalo, kao što i sami rekoste, da to postane tema domaćih, ali i regionalnih medija. Od gospodina Čengića javnost nikada nije dobila suvisle odgovore na ta pitanja, ali jesmo dobili preoranu veliku zelenu površinu na Baricama za koju postoje informacije da je na njoj već krenulo parcelisanje za buduću masovnu gradnju. To je prostor koji je poznat mnogim našim sugrađanima kao mjesto bijega iz smogom okovanog grada naročito u zimskim mjesecima. Građani trebaju znati da već sada taj prostor kao takav više ne postoji. Zato već sada možemo tvrditi da je Baricama i Čavljaku, koji jesu svojevrsno desno „plućno krilo“ grada Sarajeva, namijenjena sudbina betonske džungle. Nešto slično već se događa sa dijelom Trebevića koji pripada manjem bh. entitetu. Ukoliko dobijem povjerenje građana, to nećemo dozvoliti. Na tom prostoru trebaju sadržaji koji će upotpuniti izletničku ponudu građanima Starog Grada i Sarajeva, a ne betonska naselja sa skupocjenim cijenama kvadrata. 



SOURCE: Osim toga, načelnik Čengić je nedavno kritikovan i u vezi projekta rekonstrukcije parka/igrališta u Mjesnoj zajednici Medresa. Korisnici na društvenim mrežama su pojedinačno objavljivali stvari koje su kupljene po izrazito visokim cijenama poput kamere za video-nadzor u iznosu od četiri hiljade KM, svjetiljke su plaćene čak 10 hiljada KM itd. U svakom slučaju su ovakvi projekti pohvalni, no, da li je ovaj previše plaćen?

Selimbegović: To je nažalost jedini vidljivi projekat gospodina Čengića i već je postao svojevrstan spomenik korupciji i bahatosti. Koliko smo bili obradovani da se konačno nešto radi po pitanju očitog manjka prostora za igru za naše najmlađe sugrađane, još smo više bili šokirani izgledom igrališta, a posebno utrošenim sredstvima. Od planiranih 35000 KM, koje je prethodna općinska administracija predvidjela za sanaciju ovog igrališta, došlo se do skandaloznih 150000 KM. Ta enormna sredstva načelnik Čengić i gradonačelnica Benjamina Karić uspjeli su potrošiti na osamdesetak kvadrata korisne površine, a kada smo ušli u pojedinačne troškove shvatili smo i kako. Kamera od 180 KM plaćena 4000 KM, četiri lampe koje koštaju ukupno 300 KM plaćene su 10000 KM, obična sanacija i farbanje ograde 20000 KM, koš iz kućne radinosti sa ugradnjom 10000 KM… Jednostavno gotovo da nema stavke koja nije sporna, ali ono što je još gore, u tom parku vrebaju opasnosti za djecu na svakom koraku - metalni šiljci, oštre ivice betonskih podzida, nesigurni rekviziti koji su se polomili već nakon par dana. Nažalost i gospodin Čengić, ali i gospođa Karić, već danima šute na opravdanu zgroženost javnosti, a nadležne inspekcijska i pravosudna tijela ništa ne čine, mada postoje osnovane sumnje da je igralište otvoreno, a da prethodno nije ni tehnički primljeno. Ne znamo da li je potrebno da se desi neka tragedija, jer tada će biti kasno.



SOURCE: Šta je još sporno za Vas u radu Irfana Čengića? Na nedavnom predstavljanju ste kazali da je pola vremena svog mandata načelnik proveo izvan Sarajeva, te da i ono malo vremena što provodi među građanima je u 24-satnoj policijskoj pratnji nakon bacanja bombe na kuću načelnika.

Selimbegović: Da, jednostavnim uvidom u njegove profile na društvenim mrežama vidljivo je da je u posljednjih godinu dana obišao destinacije poput Beča, Dubaija, Istanbula, Zagreba, Beograda, pa čak i Čikaga… Od toga građani Starog Grada nisu imali nikakve koristi, osim visokih troškova i odsutnog načelnika.

Novinar: Ajdin Balićevac

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.