10.3.2015. 18:39
0
SNSD-u smeta Džaferović, ali ne kada treba uzeti novac
Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već nekoliko sjednica zaredom napuštaju zasjedanje tvrdeći kako neće odustati od svojih principa, odnosno da neće prisustvovati sjednicama sve dok njime predsjedava Šefik Džaferović.
Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već nekoliko sjednica zaredom napuštaju zasjedanje tvrdeći kako neće odustati od svojih principa, odnosno da neće prisustvovati sjednicama sve dok njime predsjedava Šefik Džaferović.

Klub SNSD-a na svakoj sjednici podnosi inicijativu za Džaferovićevom smjenom, koju ostali poslanici ne prihvataju, tačnije ne izglasaju njeno uvrštavanje na dnevni red.

Kako je poznato, Džaferovićevu smjenu traže zbog tvrdnji bivšeg potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, da je predsjedavajući Vijeća navodno povezan s ratnim zločinima nad Srbima.

Istovremeno, takve optužbe koje iznose na Džaferovićev račun ih ne sprečavaju da od Parlamentarne skupštine BiH uzimaju novac za službena putovanja, a koja Džaferović odobrava zajedno sa preostala dva člana Kolegija Vijeća. U tom slučaju im ne smeta tražiti potpis predsjedavajućeg kojeg optužuju za tako teško krivično djelo, prenosi RTVBN.

Džaferović je za predsjedavajućeg Vijeća imenovan 9. decembra, a prema evidenciji službi Parlamenta BiH, od tada je dvoje SNSD-ovih poslanika išlo na službena putovanja, za šta im je trebala saglasnost Kolegija.

Lazar Prodanović je išao na zasjedanje Parlamentarne skupštine OSCE-a u Beč od 18. do 20. februara u sklopu delegacije koja je putovala službenim vozilom. Troškovi tog putovanja za Prodanovića na račun Parlamenta BiH su iznosili blizu 2.000 KM, od čega je 1,267 KM otišlo na hotelske troškove, a 655 KM na dnevnice.

Milica Marković je od formiranja novog saziva Predsjedničkom vijeća do sada službeno putovala u Baku i Strasbourg. Prilikom putovanja u Baku troškove puta je snosio organizator, a Parlament BiH joj je isplatio 486 KM za dnevnice. Marković je putovala i na zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazbur službenim vozilom Parlamenta BiH te je koristila i usluge vozača ove državne institucije.

Ukupni troškovi putovanja ove SNSD-ove zastupnice, a koje je finasirao Parlament BiH, u vezi s putovanjem u Strasbourg su 1,851 KM, od toga 645 KM za dnevnice i 1,206 KM za noćenje. Za njenog vozača je takođe ukupno isplaćeno 1,851 KM, dok su troškovi putarine i goriva za službeni automobil iznosili 473 KM.

Isplate su, dakako, vršene u skladu s propisima, ali ne i u skladu sa SNSD-ovim „principima“ zbog kojih napuštaju zasjedanje Predstavničkog vijeća.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.