22.2.2016. 0:00
0
Dodik: Radončić je kolateralna šteta
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da taj entitet sigurno neće biti uništen, jer ne zavisi od ljudi koji imaju podršku u pokušaju da izgrade neki drugi pristup.

On je istakao da je pozicija Republike Srpske izgledala najjedinstvenije u periodu dok je SNSD bio na vlasti i u Srpskoj i na nivou BiH.
 
"Bili smo nezaobilazan faktor i vjerovatno smetali nekome u Federaciji BiH. Oni nikako nisu uspijevali da riješe unutrašnje animozitete između Bošnjaka, ali i Bošnjaka i Hrvata koji su se pojavljivali u kontinuitetu", rekao je Dodik na televiziji OBN.
 
On smatra da je bilo logično od lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je želio da destabilizuje drugu stranu, da sa Savezom za promjene učini to što je učinio.
 
"Mislim da je dugoročno najveću štetu učinio sebi i da će upravo ovakvo ponašanje 'takozvanih' sa Izetbegovićem dovesti do toga da se dodatno izgubi povjerenje u BiH i mogućnost da se ona ojača na bilo koji način zato što je zloupotreba 'takozvanih' od Izetbegovića sve vidljivija", naglasio je Dodik.
 
On tvrdi da je osnovna greška kod Bošnjaka što odbacuju realnu i relevantnu poziciju Republike Srpske i Srba koju imaju po Ustavu i Dejtonu, a daju podršku onima za koje se misli da bi se u budućnosti trebalo da ponašaju na neki drugi način.
 
Prema njegovom mišljenju, postoji privid o nekom unutarbošnjačkom jedinstvu, ali da su se ustvari mnogo upleli u međusobne i druge animozitete i da će se to u budućnosti vidjeti.
 
"Nesumnjivo je da je najaktivniju ulogu oko lidera SBB-a Fahrudina Radončića u ime Izetbegovića izvršio Savez za promjene – SDS i PDP koji su pokušali ili naivno vjerovali da trebaju da otvore nešto u FBiH kako bi to bio dovoljan pandan da se nešto radi u Republici Srpskoj. Radončić je tu kolateralna šteta nastojanja tzv. bezbjednjaka iz Saveza za promjene da pokažu svoju privrženost pravdi", istakao je Dodik.
 
On smatra da je na sceni potpuna politizacija svega i da je odjednom u pravni i politički život uvedena priča o trgovini uticaja. Govoreći o budućnosti BiH, Dodik smatra da ona može da preživi samo kao dejtonska, a da su Ustav i Dejtonski sporazum osnova za svaku vrstu dogovora, koji ne može da bude na bazi ultimatuma koji podrazumijevaju isključivosti.
 
"Bošnjaci sve više gube podršku stranaca za svoje političke aspiracije BiH kao centralne unitarne zemlje. Pa i Turska više nije jaka koliko je bila prije godinu dana. Ukoliko unutar sebe ne pronađu političkog razuma i političke potrebe da se dogovore sa Srbima i Hrvatima, neminovno će dovesti do raspada BiH bez obzira koliko to neko ne voli da čuje", konstatovao je Dodik.
 
On je poručio da Bošnjaci, koji pretenduju da imaju najveću odgovornost, moraju da dobro razumiju vrijeme koje dolazi inače će proći isto kao Srbi u bivšoj Jugoslaviji - izgubiće zemlju u kojoj su mislili da treba da žive.
 
Dodik je rekao je da RS u Mehanizmu koordinacije mogu da predstavljaju isključivo predstavnici njenih institucija, a nikako izvedeni predstavnici u institucijama BiH. Dodik je insistirao da to ne mogu biti ministri u Vijeću ministara iz Republike Srpske jer su oni članovi institucija BiH i mogu da predstavljaju te organe iz kojih dolaze, a ne Republiku Srpsku.
 
"Postavlja se pitanje kako neko od prisutnih može da glasa o pitanjima za koja je nadležna Republika Srpska, ako to nije njen predstavnik. Zar to nije otimačina? Ne može Mehanizam koordinacije mijenjati nadležnosti i propise", naglasio je Dodik.

(Srna)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.