26.4.2024. 19:15
0
Skupština KS usvojila Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja
Skupština Kantona Sarajevo (KS) na današnjoj je sjednici prekinula višedecenijsku agoniju institucija kulture u BiH.

Na inicijativu Ministarstva kulture i sporta KS usvojen je Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

Prilikom prezentiranja Prijedloga zakona, resorni ministar Kenan Magoda istakao je hitnost i neophodnost njegovog donošenja u cilju spašavanja institucija koje su decenijama bile prepuštene same sebi.

Trideset godina neizvjesnosti i nedostatka jasnog sistema finansiranja dovelo je do trenutne situacije u kojoj su institucije na rubu propadanja, a njihovi uposlenici već tri mjeseca bez plaća i bez osnovnih socijalnih prava.

Finansiranje ovih institucija ograničavalo se na fragmentirana sredstva dobijena kroz aplikacije za projekte, koja su morala biti podijeljena na plate, održavanje zgrada i ostalih troškova, često ostavljajući minimalne ili nikakve resurse za održavanje i razvoj.

- Važno je istaći da ovaj zakon ne ulazi u ingerenciju države, već se fokusira isključivo na sufinansiranje plata zaposlenih i osiguravanje prosperiteta i kontinuiranog rada institucija kulture u Bosni i Hercegovini.

Ovim korakom otvaramo novo poglavlje u brizi za kulturne radnike i njihovu egzistenciju, osiguravajući ujedno da kulturno i umjetničko naslijeđe Bosne i Hercegovine ostane zaštićeno i dostupno svim građanima.

Odluka koja je danas donesena predstavlja zajednički korak ka boljoj budućnosti naše kulture i obrazovanja - rekao je Magoda, koji se zahvalio svim zastupnicima na konstruktivnim komentarima i jednoglasnoj podršci zakonu.

Prije ovog zakona, Skupština KS usvojila je i Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana KS za period od 20 godina.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.