25.11.2016. 16:50
0
Ivanić na sastanku sa Ghanijem: Najveća odgovornost za trajni mir je na domaćim političarima
Uloga međunarodne zajednice u smirivanju sukoba je veoma velika, ali najveća odgovornost za izgradnju trajnog i stabilnog mira je na domaćim političarima - zajednički su konstatovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i predsjednik Islamske Republike Afganistan Ashraf Ghani danas tokom sastanka u Kabulu, u Islamskoj Republici Afganistan.

Ivanić je s Ghanijem podijelio iskustva u poslijeratnoj stabilizaciji prilika u BiH. Naglasio je da BiH može da posluži kao primjer zemlje koja je uspjela da, za relativno kratak period poslije rata, u potpunosti stabilizira situaciju te da je to danas zemlja u kojoj vlada mir.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH informirao je afganistanskog predsjednika o ulozi kontingenta Oružanih snaga BiH (OSBiH), angažiranih u operaciji podrške miru "Odlučna podrška" u Afganistanu. Kazao je da postoji mogućnost da u narednom periodu, osim 55 pripadnika kontingenta OSBiH, u ovoj operaciji u Afganistanu bude angažirano i deset pripadnika vojne policije.

Ghani je informirao Ivanića o stanju sigurnosti u Afganistanu, naglasivši da je sigurnost danas mnogo bolja nego u prethodnom periodu.

Sagovornici su konstatovali da su, zbog zajedničkog interesa za izgradnju mira i stabilizaciju prilika na međunarodnom planu, potrebni češći sastanci lidera dviju zemalja.

U delegaciji BiH koja od danas boravi u Afganistanu nalaze se i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Anto Jeleč.

Tokom posjete Afganistanu, Ivanić i delegacija BiH posjetit će i pripadnike OSBiH angažirane u operaciji "Odlučna podrška", a razgovarat će i s komandantom ove misije te s drugim vojnim i civilnim predstavnicima u Afganistanu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.