14.3.2017. 21:47
0
Iz PROI-a poručuju: Usvajanjem nacrta zakona postignut veliki korak za zdravlje i kontrolu duhana
Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH usvojen je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa 50 glasova “za” čime je završen još jedan važan dio faze usvajanja zakona koji ima potencijal da spasi na hiljade života, ističu u svom saopćenju iz Udruženja PROI.

Ovaj zakon sa sobom donosi niz noviteta i strogih odredbi, dodaju, među kojima je ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima i radnim mjestima, regulisanje prodaje, pakiranja i promocije duhanskih proizvoda, ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u automobilima ukoliko se u njima nalazi maloljetna osoba, kao i brojne druge odredbe koje se tiču sastava duhanskih proizvoda, a sve u cilju zaštite zdravlja kako nepušača, tako i pušača ali i zaštite djece i mladih od agresivnog marketinga duhanske industrije i dostupnosti duhanskih proizvoda.

“Imajući u vidu sve štetne posljedice koje proizlaze iz upotrebe duhana i duhanskih proizvoda i izlaganju duhanskom dimu, gdje je prije svega velika smrtnost upravo od onih bolesti koje se direktno mogu povezati s navedenim, ali i sve druge štetne posljedice među kojima su i one ekonomske, društvene i ekološke, samo ovakav zakon prilikom čije izrade su u obzir uzete samo najbolje svjetske prakse s dokazanim efektima može adresirati te posljedice i osigurati građanima osnovno ljudsko pravo na život i zdravo okruženje,” poručili su iz PROI-a.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.