3.11.2017. 13:39
5
Esedu Radeljašu ukinut pritvor zbog ugroženog zdravlja: Radeljaš boluje od angine pektoris i sve je to dovelo do oštećenja srca
Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Esedu Radeljašu, optuženom za podstrekavanje na zloupotrebu položaja u sarajevskoj opštini Novi Grad.

Radeljašu je pritvor ukinut nakon nalaza vještaka Ibrahima Gavrankapetanovića da pritvorski uslovi ugrožavaju zdravlje optuženog i da mu u pritvoru ne može biti pružen adekvatan tretman. 

"U pritvoru postoje specijalni uslovi života i svakodnevno je prisutan stres. Radeljaš boluje od angine pektoris i sve je to dovelo do oštećenja srca. Riječ je o ozbiljnoj bolesti koja u okolnostima u kojima se bolesnik nalazi može dovesti do fatalnog ishoda", naveo je Gavrankapetanović. 

Radeljaš je, prema vještaku, bio na pretragama u Opštoj bolnici, ali nije bilo moguće utvrditi da li je sa infarktom ušao u pritvorsku jedinicu ili ga je imao ranije. 

Nakon izlaganja nalaza, Radeljašev branilac Muhidin Kapo zatražio je ukidanje pritvora, u kojem se njegov klijent nalazi od novembra prošle godine, pozivajući se na mišljenje vještaka i Konvenciju o ljudskim pravima, prenosi Birn. 

Kantonalni tužilac Senad Osmić usprotivio se ovom prijedlogu, uz obrazloženje da zdravstveno stanje nije zakonski razlog za puštanje iz pritvora, osim ako pritvoreniku nije omogućena zdravstvena njega. 

Prije iznošenja nalaza vještaka, saslušan je svjedok Tužilaštva Zdravko Marinčić, nekadašnji blagajnik u Inteza San Paolo banci, koji je govorio o transakciji većoj od 30.000 KM koju je marta 2010. godine na šalteru banke obavila jedna od optuženih u ovom predmetu Jasmina Horo. 

Marinčić je posvjedočio da je prilikom obrade transakcije tražio dokaz o porijeklu novca, te da mu je uručen kupoprodajni ugovor o prodaji stana, koji je dostavio službi za sprečavanje pranja novca.

Radeljašu se sudi zajedno sa bivšim načelnikom sarajevske opštine Novi Grad Damirom Hadžićem, te službenicima Jasminom Horo, Nedžadom Kapetanovićem i Jusufom Čauševićem. 

Hadžića i ostale opštinske funkcionere terete da su zloupotrebom službenog položaja preduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito sproveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu.

Prema optužnici, oni su potom nezakonito sproveli postupak za utvrđivanje iznosa naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno. 

Suđenje će biti nastavljeno 24. novembra. 

(Srna)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.