6.2.2018. 12:28
0
Deset godina od ubistva Denisa Mrnjavca, vlast još nije napravila spomen-obilježje
Prije deset godina na putu od škole do kuće, u sarajevskom tramvaju ubijen je tada 17-godišnji Denis Mrnjavac. Njegova majka Ana, članovi porodice i prijatelji okupljeni u Udruženju mladih “Denis Mrnjavac” položili su u znak sjećanja na njega cvijeće na tramvajskoj stanici Tehnička škola.

Denisa su u sarajevskom tramvaju pretukli, a potom i na smrt izboli njegovi vršnjaci. Navodno im je smetao samo jedan pogled ovog dječaka, koji je pohađao drugi razred srednje škole.   

Vrhovni sud Federacije BiH osudio je Ademira Lelovića na 15, a Berina Talića na deset godina zatvora zbog pomaganja Nerminu Sikiriću koji je prethodno osuđen na 10 godina zatvora što je najveća kazna koja se može izreći maloljetniku.

Denis je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Građani su nekoliko puta izazili na ulice, tražili promjene zakona, veću sigurnost, slobodu. 

Nakon polaganja cvijeća, bit će organizirana posjeta Denisovom vječnom počivalištu u Lepenici. 

Ono što i deset godina poslije dodatno uznemirava porodicu i prijatelje ubijenog Denisa je neispunjeno obećanje da će se napraviti spomen-obilježje gdje bi se odavala počast, kako se to više ne bi radilo na tramvajskoj stanici.

Denisova majka Ana iz godine u godinu ponavlja da iz njenog gubitka mladi moraju izvući pouku.

- Mi smo tu opet nakon deset godina. Čujem svima je jako brzo prošlo, a meni je zaista teško i tužno, sve ovo mi je dugo i predugo, svaki dan mi je godina. Svi gledamo iz neke različite perspektive na vrijeme i događaje. Mislila sam da će ova tragedija biti i opomena za sve u ovom gradu, prije svega za mlade koji su skloni delinkvenciji i nasilju, ali svjedoci smo da se takve stvari svakodnevno događaj i dalje - kazala je Ana Mrnjavac.

Obilježavanju godišnjice ubistva Mrnjavca prisustvovali su i predstavnici Skupštine KS, Grada Sarajevo i Općine Centar.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.