19.3.2018. 17:20
0
U Starom Gradu izgrađeno šest dječijih igrališta: U ove projekte uloženo nekoliko miliona KM
U općini Stari Grad Sarajevo za dvije godine otvoreno je šest novih dječijih igrališta, a najavljen je i početak gradnje sportskog terena na Mihrivodama.

Kroz program „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, građani su putem savjeta mjesnih zajednica predlagali projekte koji su realizirani u njihovim naseljima.

Tako su na Mošćanici, Sedreniku, Širokači i Vratniku izgrađena dječija igrališta, u  izgradnju tih igrališta uloženo je više od 88.000 KM, a novac su osigurali vlade Švicarske i Švedske kroz program „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i Općina Stari Grad, saopćeno je iz te općine.

Iako je u Starom Gradu evidentan problem nedostatka prostora za izgradnju dječijih igrališta, Općina će nastaviti ovakve aktivnosti kako bi mališani imali što više prostora za igru i zabavu.

Pažnja će biti posvećena i višim uzrastima, a u tom smislu već je rađena sanacija školskih igrališta i sala, dok je za Osnovnu školu “Mula Mustafa Bašeskija“ prošle godine izgrađena nova, moderno opremljena sportska sala čija vrijednost je oko 800.000 KM.

Sportska sala gradit će se i za OŠ “Edhem Mulabdić“ u ulici Konak, i to sredstvima kredita Saudijskog fonda za razvoj, a vrijednost tog projekta je oko dva miliona KM.

Nedovoljan broj sportskih terena na području općine Stari Grad Sarajevo umanjuje mogućnost za bavljenje sportom djece i omladine. 

Na lokaciji na Mihrivodama je staro, oštećeno igralište koje će biti srušeno i na njegovom mjestu sagrađeno novo. Projekat izgradnje sportskog terena 'Bijela bašča' predviđa formiranje sportske plohe za mali nogomet, košarku i rukomet dimenzija 30 x 16,30 metara, a izgradnju će finansirati pobratimska općina Fatih iz Istanbula, Općina Stari Grad i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Projekt koji je pripremio Sektor za lokalni razvoj vrijedan je oko 130.000 KM, a budući da je već završena procedura izbora izvođača radova, gradnja će uskoro početi.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.