9.4.2018. 16:35
0
Na vrhu Trebevića bit će granitna ploča sa uklesanim otvorenim dlanom
Patria
Planinarsko društvo Trebević iz Sarajeva privodi kraju posao na markaciji i uređivanju staze koja je dobila nezvaničan naziv ”Inat staza”.

Naime, polazna tačka ove staze je kod Inat kuće, preko puta Vijećnice, i namijenjena je svim građanima Sarajeva i njegovim gostima, koji nemaju planinarskog iskustva, da pješačenjem lako pronađu ”put do vrha”.

Ovaj projekat Planinarskog saveza BiH i PD Trebevića podržao je Grad Sarajevo. Sarajevo je jedinstven glavni grad u svijetu gdje se iz njegovog centra  pješačenjem može osvojiti planinski vrh.

Izlazna stanica na novootvorenoj žičari se podudara sa ”Inat stazom” tako da se osvajanje vrha može kombinovati vožnjom u gondoli i pješačenjem. 

Svi oni koji osvoje vrh Trebevića, ”osvajaju” i jedinstvenu nagrada. Stavljanjem svog otvorenog dlana u otisak na granitnoj ploči, selfie fotografija može da posluži kao suvenir i dokaz: bio sam ovdje, dotakao sam vrh Trebevića.

- Otvoreni dlan je jedan od najstarijih simbola u slikarstvu i umjetnosti uopšte, od prije 27.000 godina u  pećini Gargas u Fransuakoj, preko pećine Perito Moreno (Argentina) od prije 14.000 godina, do uzdignute desnice sa otvorenim dlanom na srednjovjekovnom stećku u Radimlji kod Stoca - kaže Stijepo Gavrić.

Otvoreni dlan je simobol mira, dobrih i neskrivenih namjera i prijateljstva prema drugim ljudima.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.