9.5.2018. 19:02
0
Boriša Falatar u Tuzli: najveći uspjeh postižu one zemlje koje su uspjele stvoriti jake i održive saveze
"Najbitniji i najbliži partneri Bosne i Hercegovine su zemlje u regiji. Naša je budućnost zajednička. Moramo da jačamo suradnju, da nam ona bude ključni prioritet", rekao je između ostalog, Boriša Falatar na večerašnjem skupu Naše stranke održanom u Tuzli, saopćila je ova stranka.

Prema riječima Falatara najveći uspjeh postižu one zemlje koje su uspjele stvoriti jake i održive saveze, koji omogućuju zajedničku borbu za konkretne ciljeve. 

"U jedinjenim nacijama grupe zemalja nastupaju zajednički. Evropska unija po pravilu, Skandinavske zemlje također", zaključio je Falatar.

Kako je Naša stranka odlučila da tribinu o ovoj značajnoj temi organizira na Dan pobjede nad fašizmom, Falatar je u svom obraćanju podsjetio na povijesne događaje koji su doveli do toga da se 9. maj danas obilježava kao datum od međunarodnog značaja, a posebno za evropske narode, te da su upravo sve one vrijednosti koje simbolizuje ovaj dan zajednička poveznica svim narodima.

Naveo je da su to i temelji na kojima je građena današnja Evropska unija, te da Bosna i Hercegovina kao geografski i historijski evropska zemlja ima pravo postati njenom članicom.

“Zato je potrebno da provedemo suštinske demokratske promjene, osiguramo vladavinu prava i zaštitu manjina, a pored svega toga uspostavimo i funkcionalnu tržišnu privedu sposobnu da se nosi sa konkurencijom unutar EU”, rekao je Falatar.

Također, naveo je kako je BiH predugo objekat kojem se diktiraju procesi i da umjesto toga mora preuzeti aktivnu ulogu i strateški voditi vanjsku politiku kako bi se nametnula na međunarodnoj sceni.

Od posebnog značaja Falatar smatra odnos BiH prema zemljama u regiji s kojima bismo trebali istupati zajednički na globalnom planu.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović i član Predsjedništva Naše stranke Selim Bešlagić govorili su o tome koliko je važno da Predsjedništvo BiH normalno funkcioniše kako bi se uspostavili korisni diplomatski odnosi sa drugim državama i poboljšao imidž zemlje.

Prije same tribine, delegacija Naše stranke je na Kapiji položila cvijeće u znak sjećanja na nevino stradalu tuzlansku mladost u posljednjem ratu sa željom da mlade više nikad ne gubimo. Pogotovo ne u ratovima.

Boriša Falatar je kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim Općim izborima.

(Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.