23.6.2018. 15:34
0
Prijedlog pred Skupštinom KS: Opća bolnica dobija Odjel za pedijatriju
Pred zastupnicima Skupštine KS u ponedjeljak 25. juna naći će se i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja Javne ustanove Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš”, a koji se odnosi na formiranje Odjela pedijatrije koji će imati 15 kreveta.

U razlozima za donošenje ove odluke navodi se da je formiranje Odjela pedijatrije u JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ neophodno iz razloga usklađivanja rada ove ustanove sa zakonskim propisima, obzirom da Bolnica u svom sastavu nema formiran Odjel za pedijatriju.

- Na području Kantona Sarajevo ne postoji posebno formirano pedijatrijsko odjeljenje na kojem se pruža sekundarna zdravstvena zaštita. Naime, trenutno se zdravstvene usluge pedijatrijskoj populaciji pružaju na primarnom nivou u okviru JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, na sekundarnom i tercijarnom nivou. Na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite u JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ nije uspostavljen Odjel pedijatrije, što nije u skladu sa zakonskim propisima, kojim je utvrđena obaveza bolnice da ima i djelatnost pedijatrije. Imajući u vidu da kompletnu pedijatrijsku službu sekundarnog i tercijarnog nivoa obezbjeđuje Pedijatrijska klinika KCUS-a, kao i činjenicu da na nivou primarne zdravstvene zaštite nema organizirane pedijatrijske službe u vremenu od 20:00 do 07:30 sati, te izraženu deficitarnost pedijatrijskog kadra i zakonsku obavezu, cijenimo nužnim formiranje Odjela pedijatrije u JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“. 

Za sprovođenje ove odluke potrebno je obezbjediti finansijska sredstva u iznosu od oko 2.100.000 KM, od čega 1.900.000 KM za nabavku neophodne opreme i 200.000 KM za rekonstrukciju prostora, a za realizaciju navedenog projekta sredstva će se osigurati iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. i 2019. godinu, i to u 2018. godini kroz rebalans Budžeta ili eventualnom preraspodjelom, a nedostatna sredstva za realizaciju ukupnog projekta planirati u Budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

(NAP/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.