16.1.2019. 13:21
0
Osuđenik za UZP Valentić Ćorić slijeće na aerodrom 'Franjo Tuđman'
Odlukom Haškog tribunala Valentin Ćorić je pušten na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne. On će avionom iz Amsterdama danas oko 13 i 30 sletjeti na aerodrom u Zagrebu.

Prvi put u historiji Međunarodnog suda u Hagu u odluci o puštanju navedeno je kako su Ćoriću zabranjeni kontakti sa svjedocima, žrtvama i nastupi u medijima, javili su to hrvatski mediji. Govori se i kako je Ćoriću zabranjen bilo kakav politički angažman. Ukoliko prekrši ove uslove mora se vratiti u pritvor.

U pritvoru su još Jadranko Prlić, ministar odbrane tzv. HRHB Bruno Stojić, general Milivoje Petković. Zajedno sa Ćorićem, Berislavom Pušićem i Slobodanom Praljkom Tribunal ih je kaznio sa 111 godina zatvora.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojeg su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja Bošnjaka i pripojenja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Osuđeni za UZP Valentin Ćorić slijeće na aerodrom koji nosi ime po Franji Tuđmanu, inače glavnom nosiocu udruženog zločinačkog poduhvata.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.