26.6.2019. 8:33
0
Javni razgovor sa Pamukom: Pisac sam postao jer sam želio nezavisnost
U Domu OS BiH večeras je upriličen javni razgovor sa nobelovcem turskim piscem Orhanom Pamukom u organizaciji izdavačke kuće Buybook.

Pamuk je govorio o svojim počecima u svijetu književnosti i šta ga je navelo na pisanje. Kako je kazao svaki pisac piše o ljudima koje zna, njihovim iskustvima, pričama, životu...Svoja djela piše rukom. Trebalo je da bude inženjer ili slikar, ali je odabrao ono gdje neće imati šefa, ali i da nije nadređen te potpunu nezavisnost.  

"Mnogi su me pitali jesam li opsjednut Istanbulom, jesam li zaljubljen u njega, ali ja zapravo pišem o ljudima u Istanbulu, o njhovoj ljudskosti, o dešavanjima, ne pišem o Istanbulu", kazao je on.

Pamuk je s prisutnima podijelio mnoge anegdote, ali i pojedinosti iz života poput odnosa sa svojim ocem, kojeg je, kako je kazao, izuzetno cijenio. Njegov otac čitao je njegove knjige ali se pitao kakva će mu reakcija biti. 

On je govorio i o tome da Turska već 12 godina kuca na vrata EU ali da joj niko ne otvara.

"Turska ne ispunjava uslove koji su potrebni za to. Nema slobode govora, svi koji pišu protiv vlade budu zatvoreni, i novinari i pisci. Kako se možete ljutiti na Evropsku uniju kada zatvarate pisce? Ono što želimo je demokratija. Država je u strahu. Svi koji kritiziraju Vladu, završe u zatvoru. Ljut sam zbog toga", istakao je turski nobelovac.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.