16.4.2020. 22:24
0
Radončić: Patolozi ne smiju biti tolike kukavice, imaju odgovarajuću opremu
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončič kazao je kako je odluka patologa da ne rade obdukcije preminulih koji su bili zaraženi korona virusom neetička te da će vlasti u FBiH, ukoliko ne promijene odluku, tražiti zakonske puteve da ih sankcionišu.

"Radi se o neetičkom potezu i nenajavljenom štrajku. Da li tu opremu koju oni traže imaju hirurzi i ljekari u Banjaluci, Tuzli, bihaću, Zenici? Njima živi pacijenti kišu u lice, drže ih za ruke, daju im infuziju i anesteziju, a mi imamo 10 ljudi u udruženju patologa koji kažu da to ne žele raditi", rekao je Radončić.

Dodao je kako je razgovarao s predsjednikom VSTV-a BiH istaknuvši kako je to nemoguća situacija te da će morati zamoliti tužioce da je zaustave.

"Zašto toliko insistiram na tome? Nama pod 'korona virusom' može neko da izvrši ubistvo, uđe s maskom i udavi čovjeka. Njega niko neće pogledati jer se, kao, patolozi boje da dobiju virus. Ne mogu patolozi biti tolike kukavice i mi jednostavno kao društvo moramo imati regularne sudske procese. Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da oni imaju zadovoljavajuću opremu. Ako ovako nastave morat ćemo tražiti zakonske legalne puteve za sankcionisanje", rekao je Radončić.

Istakao je kako ovi patolozi podstiču mlade ljekare i medicinski kadar da odbiju pružiti uslugu običnim ljudima što je, poručuje, teško krivično djelo, ali ujedno i stigmatizacija bolesnih što je u zdravstvu nedopustivo, prenosi Face.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.