24.4.2020. 18:22
0
Udruženje Dajte nam šansu: Zahtijevamo od nadležnih da nabave lijekove za našu djecu
Novonastala situacija Kovid 19 sa sobom je donijela niz problema za svo građanstvo. Nespremni kao društvo i kao država donekle ima opravdanja ali ne i na način da se životno važne stvari stavljaju u konekst „strpimo se, navode iz Udruženja Dajte nam šansu.

"Naime, porodice djece osoba s teškoćama u razvoju se bore za život svoje djece, doslovno, jer ne mogu nabaviti lijekove koji su od krucijalnog značaja, lijekove koji zaustavljaju epileptične napade, lijekove za redovnu terapiju kako bi epilepsiju držali pod kontrolom. Ovi lijekovi (diazepam klizme) mogu spasiti život jednom ljudskom biću, zaustaviti epi napad, smanjiti posljedice koje sobom nose epi napadi, ali kompetentni ljudi, ljudi koji kreiraju život ove populacije, donose odluke za njih i u ime njih a da se i ne pitaju, samo slegnu ramenima u prijevodu „žao nam je“ ali se ne mogu uvesti niti nabaviti, strpite se!

Postavljamo pitanje i molimo kompetentne na svim nivoima vlasti da pomognmu roditeljima i obuče ih kako naučiti dijete da se strpi sa epi napadima", navode u svom saopćenju.

Ističu da je ova situacija vrijedna svake tužbe, ovo je kršenje ljudskih prava, onih osnovnih, prava na život, prava na zdravstvenu sigurnost, što u ovom slučaju ove porodice nemaju.

"Ovim putem molimo, ZAHTIJEVAMO, od svih nadležnih, ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića, ministra zdravstva Federacije Vjekoslava Mandića, Krizni štab KS, Krizni štab FBiH, da hitno iznađu rješenje za nabavku lijekova: Diazepam klizme od 5 I 10 mg, Klonazepam 2mg, Klonazepam 0,5 mg."


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.