25.1.2024. 9:20
1
Čerkez najavio: Federacija BiH bi mogla proglasiti epidemiju morbila
FOTO: Arhiv
Mislim da će se proglasiti epidemija morbila u Federaciji BIH, poručio je u razgovoru za BHT pomoćnik ministra zdravstva Federacije BIH Goran Čerkez.

On je rekao da je realno da se to desi s obzirom na broj slučajeva morbila u dva kantona, te pozvao roditelje da vakcinišu djecu.

Podsjetimo, do sada je u Kantonu Sarajevo 11 potvrđenih slučajeva. Od danas su u Sarajevu otvorena dva posebna vakcinalna punkta koji se nalaze pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje se vrši vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

Pozvani su svi specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova koji će se pridružiti vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, zatim pedijatri s godišnjih odmora, kao i doktori iz penzije, sve s ciljem vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti.

Zavod za javno zdravstvo KS će svakodnevno obavještavati javnost i zdravstvene ustanove o broju vakcinisanih pacijenata.

"Ovo nam se dešava isključivo zato što djeca nisu vakcinisana. Sramotno je da nam u jednom evropskom gradu u 21. vijeku prijeti epidemija, a što se može spriječiti. Prioritet nam je da spriječimo širenje i vakcinišemo što više djece, stoga pozivam roditelje da se masovno odazovu i vackinišu svoju djecu", dodao je ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

U TK je na području Živinica i Tuzle već ranije proglašena epidemija morbila.

„Kao ljekar i kao ministrica zdravstva, molim roditelje da vakcinišu djecu jer je vakcinacija jedini izlaz iz ovih problema koji mogu biti nesagledivi“, poručila je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.