10.5.2020. 12:23
0
Čerkez: Javni prijevoz od 14. maja, uskoro s radom počinju kafići i restorani u FBiH, a putovanja ne prije 15. juna
Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravstvo i član kriznog štaba Ministarstva zdravstva u FBiH kazao je da je u posljednja 24 sata testirano 649 osoba, od čega je sedam pozitivnih i to u Maglaju, Tešnju i Bosanskom Petrovcu.

"634 pacijenta su oporavljena, u protekla 24 sata imamo 46 oporavljenih pacijenata. U FBiH je 325 aktivnih slučajeva koronavirusa. Ukupno je testirano 22.927 uzoraka od čega je 993 pozitivnih. S današnjim danom imamo  35 smrtnih slučajeva. Posljednji slučaj je žena iz Cazina starije dobi sa hroničnim bolestima", kazao je Čerkez.

U narednom periodu očekujemo smanjenje restriktivnih mjera sa 14. majem, a slijede nam sastanci u ponedjeljak i utorak.

"Ići ćemo da se olabave određene mjere da ih vratimo u prijašnje stanje najprije omogućavnje javnog gradskog prijevoza, obdaništa, početka rada stomatoloških ordinacija, određene sportske aktivnosti na otvorenom i broj osoba koje mogu unutar zatvorenog prostora održavati skupove do 15 osoba čime bismo omogućili hotelijerima rad. Ići će se i na otvaranje kafea i barovoa ali zasad govorimo samo o baštama, dok bi u zadnjoj fazi bilo otvaranje zatvorenih prostora, tržnih centara, fitnes centara", kazao je Čerkez.

On je kazao da se nadaju da neće imati potrebe da se vraća bilo kojoj restriktivnoj mjeri.

"Na lokalnim zajednicama je odgovornost, pozivam građane i građanke da zajednički nastavljamo da budemo obazrivi, da korisitmo zaštitu, sa odstojanjem i nošenjem zaštitnih maski možemo reći da smo prilično sigurni", kazao je Čerkez.

Govoreći o mogućnosti ukidanje 14-dnevne obavezne izolacije za osobe koje ulaze u BiH, Čerkez je kazao da se vode epidemiološkom situacijom a ne ničijim željama.

"EU je bila jedinstven prostor unutar koje su vrijedila određena pravila. Mi u ovom trenutku cijenimo da idemo polako i postepeno u ublažavanje mjera, pa i 14-dnevne izolacije kada procijenimo da neće nikoga ugroziti. Mi ćemo pratiti popuštanje unutar EU, regionu i sukladno tome ćemo popuštati. Radi zaštite drugog stanovništva obavezna je mjera 14-dnevne samoizolacije. Očekujem neku normalizaciju iza 15. juna onako kako to radi i EU", kazao je Čekrez.

Na pitanje o zdravstvenim uslugama odnosno normalizaciji zdravstvenog sistema s obzirom da građani imaju i druge bolesti, Čerkez je kazao da je Krizni štab tokom krize Covid 19 isticao da nijedan zakon nije suspendovan.

"Mi smo 29. aprila donijeli uredbu prilikom čega smo tražili od kantonalnih kriznih štabova vraćanje zdravstvenog sistema u normalizaciju. I dalje će postojati Covid ambulantr, ali bi trebala krenuti normalizacija", kazao je Čerkez.  


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.