28.5.2020. 9:20
0
U tržnim centrima ograničiti broj ljudi, nositi zaštitne maske
Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za rad tržnih centara u vrijeme koronavirusa i šta moraju ispuniti u zaštiti i radnika i građana koji ulaze u taj prostor. Pored općih mjera zaštite koje se provode od samog proglašenje pandemije, za tržne centre postoje i dodatne propisane mjere.

Preporučuje da se osigura da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

"Zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1-2 metra. Broj mušterija koje mogu biti u isto vrijeme unutar centra odrediti prema površini prostora. Preporučuje se 10m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100 m2.

Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

"Preporučuje se pojačana kontrola ventilacije prostora, sa dodavanjem više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama. Preporučuje se da se smanji broj predmeta namijenjenih sjedenju i odmoru kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilno nepotrebno zadržavanje.

Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između smjena bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetičarski saloni i sl.). 
 

Preporuke za mušterije

- Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.
- Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.
- Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgoditi svoj odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru.

Preporuke za osoblje/uposlenike trgovačkih centara

- Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.
- Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru. Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor, otežano disanje.



(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.