11.7.2020. 11:20
0
Ursula von der Leyen , Trudea, Goffin: Ono što se desilo moramo nazvati pravim imenom - genocid!
Srebrenica je i dalje otvorena rana na evropskoj savjesti, poruka je koju je danas uputila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen povodom genocida u Srebrenici.

"Za neke rane su potrebne decenije da zacijele, neke majke nikada nisu pronašle smiraj za svoju djecu, preživjeli se i dalje bude tokom noći, neke se porodice nikada nisu vratile u svoje domove. Srcem sam uz vas. Teško je i pojmiti razmjere ove ogromne tragedije, danas oplakujemo i sjećamo se, uz vas smo u žalosti, sjećamo se grešaka i tražimo pravdu dok radimo na pomirenju", kazala je.

Istakla je da danas cijeli svijet shvata da nije ispunio obavezu i zaštitio one kojima je zaštita bila najpotrebnija.

"Prošlost se ne može vratiti i promijeniti. Nikada više prolijevanje krvi u ime rase ili religije, da se više nikad ne ponovo genocid. Dani kao što je ovaj podjsećaju na krhkost mira i koliko je ključno podržati one koji premošćuju razlike. U 25 godina BiH je prešla put u ponovnom uspostavljanju pomirenja, lideri trebaju povesti zemlju naprijed kroz priznanje stradanja. Ima nade u Srebrenici i u BiH", poručila je predsjednica Evropske komisije.

Kanadski premijer Justin Trudeau obratio se povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici kazavši da su dešavanja iz jula 1995. godine tamni period historije koji nikada ne smijemo zaboraviti.

"Danas se Kanada pridružuje zajednicama i zemljama diljem svijeta u odavanju počasti sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici. To je tamni period historije koji nikada ne smijemo zaboraviti. I, dok obilježavamo 25. godišnjicu ove tragedije, zavjetujemo se da ćemo pamtiti i štovati one koji su nepravedno patili i izgubili živote. Žalimo sa porodicama žrtava, njihovim prijateljima i najmilijim. Odajemo počast preživjelima koji nastavljaju da žive sa bolnim sjećanjima i koji se i dalje bore za istinu i pravdu", kazao je Trudeau.
Kanada, kako je naveo, nastavlja biti predani član Vijeća za implementaciju mira i pomagati Bosni i Hercegovini u uspostavljanju stabilne, multietničke i ekonomski održive demokratije.

"Ponovo potvrđujemo našu prednost izgradnji svijeta bez diskriminacije i u kome nema progona. Danas i svaki dan moramo razmišljati i učiti iz ovih mračnih perioda ljudske historije i svi zajedno se moramo suprotstaviti mržnji, netoleranciji i diskriminaciji. Jer, borbom za ljudska prava diljem svijeta ćemo odati počast žrtvama i osigurati da se zločini poput ovoga nikada više ne dese. Svim Bošnjacima u Kanadi i diljem svijeta: Kanada je uz vas i danas tuguje sa vama. Hvala vam", naveo je premijer Kanade.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, porodicama žrtava, prisutnim gostima na komemoraciji i građanima u Bosni i Hercegovini i svijetu obratio se ministar vanjskih poslova Belgije Philippe Goffin.

"Danas komemoriramo genocid u Srebrenici jula 1995. godine. Prije dvadeset pet godina, više od 8.000 nevinih ljudi, većinom muškaraca i dječaka je ubijeno. To je bio najgori masakr u Evropi od Drugog svjetskog rata. U ime Belgije i naroda Belgije, želim izraziti moju solidarnost sa djecom, porodicama i prijateljima žrtava čiji su životi tako brutalno uzeti prije 25 godina", kazao je Goffin.
On je u svojoj poruci naveo da je dužnost prema žrtvama i budućim generacijama osigurati da se zločini poput onog u Srebrenici 1995. godine nikada ne ponove.

"A da se istorija ne bi ponavljala, nikada ne smijemo zaboraviti šta se desilo u Srebrenici. I ono što se desilo moramo nazvati pravim imenom: genocid, što je i ustanovljeno od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Međutim, mnogi nastavljaju negirati ili minimizirati genocid u Srebrenici. Mišljenje Evropske komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU je vrlo jasno: Negiranje genocida i revizionizam su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima. Zato moramo reagovati kada se genocid i ratni zločini negiraju", naveo je ministar vanjskih poslova Belgije u svojoj poruci.

Ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček obratio se danas video porukom povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Čast mi je što vam se danas obraćam, jer duboko poštujem ovaj događaj. Prije dvadeset pet godina, u i oko Srebrenice je počinjen genocid. To se desilo tek generaciju ranije, u našoj Evropi... Teško je zamisliti danas. Ali, teško je bilo zamisliti i tada, a desilo se! Srebrenica će nas stalno podsjećati da ne postoji vrijeme koje je u potpunosti sigurno i isključuje ogromne tragedije. Mi, kao ljudski rod to ne smijemo zaboraviti", kazao je Petříček.

Kako je kazao, Srebrenica ostaje velika trauma građanima Bosne i Hercegovine.

Genocid u Srebrenici je najveći zločin protiv čovječnosti u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, poručio je u videoporuci ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod.

- Danas se sjećamo hiljada ljudi koji su izgubili svoje živote u genocidu u Srebrenici prije 25 godina. Mnogima je to nešto o čemu čitaju u historijskim knjigama - okrutni podsjetnik na sposobnosti čovjeka da nanese neviđene patnje drugim pripadnicima ljudskog roda. Porodicama žrtava to nije historija. Oni žive sa svojim gubitkom svaki dan. Mladi dječaci i muškarci su pobijeni, žene su izgubile svoje muževe, očeve, braću i sinove. Žene su i same bile izložene brutalnim napadima i zlostavljanju – istakao je Kofod.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.